5 favoritter, steinbenk og vidunderlig besøkshage!

Jeg har blitt utfordret av Ninni til å velge ut fem favoritter i hagen akkurat nå! Da jeg synes det er vanskelig å velge, og samtidig synes det aller beste med å titte og kose meg med andres blogger, er å få inspirasjon og idèer til hva vi kan ha i egen hage – velger jeg å komme med fem blomstertyper som jeg anbefaler alle å prøve ut i hagen sin!
Det er jo massevis av superflinke gartnere i denne bloggverdenen, men man må jo alle begynne et sted – så uansett om du ikke har prøvd ut mye i hagen tidligere er disse favorittene absolutt verdt å prøve seg på! :o) Nå liker jeg det litt romantiske og duse i stilen på hagen, noe favorittene bærer preg av.. Først ute er liljer! Jeg er veldig glad i liljer, de dufter vidunderlig og jeg synes de gjør seg innmari bra i buketter. Desverre har jeg til tider måttet “sloss” litt med litt ilrøde liljebiller, men angrepet har ikke vært altfor hardt. Da det har vært kjølig i det siste er det kun denne liljen som foreløpig har sprunget ut – og den kommer fra en pose med lilje-mix så jeg har desverre ikke navnet på den.. Tenkte egentlig ta bilde av noen stargazer-liljer som jeg har en del av, men de har ikke rukket å springe ut enda. Synes denne har herlig farge!

Når det kommer til rosene, er det fremdeles Bonica som er favoritten i hagen. Det er en buskrose som er veldig enkel å få til, og som jeg synes blomstrer overdådig. Herlig! :o) Denne rosen var den første til å springe ut, og står gjerne i blomst til langt utover høsten. Jeg tar alltid inn en del av disse når jeg plukker inn buketter, da de holder seg fint. Kommer det en skur med regn, tåler den det betraktelig bedre enn de fleste andre roser.

Foreløpig har vi 4 klematis i hagen, hvorav 2 av de har blomstret. (unge planter) Jeg har veldig lyst på mange fler, er så vakkert med planter i høyden!! Denne er definitivt favoritten i hagen nå – Hagley Hybrid. Tror dere forresten ikke vi har fått benk i stein ved siden av postkassa nå?? :o) Da vi kjøpte huset vårt for en liten stund siden, lå det litt stein i en haug bak huset. Regner med at de kommer fra den gang inngangstrappa blei laget. Disse har vært så tunge å flytte på, at de foreløpig har fått ligge..

Jeg har (naturlig nok, hihi) hatt en liten drøm om å få brukt disse, men det har vært nok av andre ting å prioritere -og jeg har dermed ikke ymtet frempå noe om dette. Men, da svigerforeldrene mine var på besøk her en dag, spurte de om vi hadde tenkte å bruke de til noe! De kunne gjerne komme med traktor en feriedag og hjelpe til med å flytte på de!! Snakker om! :o) Jabadabadooo!!

…dagen etter kom de!! Kjempegøy!! :o) Jeg synes det blei utrolig stilig, og gleder meg til å kunne jobbe litt mer i hagen (når vesle prinsen vår er født, og jeg klarer å bevege meg rundt igjen..) Da skal jeg plante en del klatrere etc, utvide bedet ved postkassa, og forsøke å få det til å se ut som om benken har stått der i lange tider! Moro!! Jeg har herlige svigerforeldre, da de først kom for å hjelpe til med benken hjalp de til med masse annet i hagen også, helt vidunderlig – spesielt nå som det ikke er like enkelt å få gjort det man har lyst til selv. :o)

Favoritten blant sommerblomster er i år vanlig petunia. Jeg har plantet massevis av små planter med petunia i blomsterkasser i inngangspartiet, uteplassen etc etc – og jeg de blomstere massevis og er blitt digre. Rosafargen er egentlig litt skarp, men men. :o) Kommer nok til å ha en del av disse i sesonger fremover også, synes det er stilig å ha samme type blomster flere steder i hagen. :o) Spørs om de blir lange og skrantne etterhvert – de har jo blomstret veldig lenge nå, men foreløpig er det frodige og fine. :o)

Åja, en annen favoritt som igrunnen må kalles sommerblomst er denne cosmos’n. Har nevnt henne tidligere, men hun må trekkes frem nå som favorittene skal fram i lyset. Den dufter sjokolade!! Synes den har stilig mørk farge, vanskelig å ta bilde av – men er mørk mørk rød/lilla/sort. Den kommer alltid med inn når jeg plukker buketter, synes den gir en stilig kontrast til alt det sart rosalilla som jeg gjerne har i hagen. Og jo mer man plukker jo mer blomstrer den, det liker jeg veldig godt!! :o)

Når det kommer til favoritter i hagen, må jeg jo tilslutt ta med vannplanter. Jeg er utrolig glad i vann i hagen, og ville gjerne hatt det enda fler steder! :o) Personlig synes jeg vann tilfører hagen noe ekstra, og jeg liker alt fra en bitteliten fontene til digre dammer. Jeg har massevis av idèer til å lage stilige fontene/blikkfang med vann, men må nok begrense meg litt.. Hagen vår er tross alt ikke så stor! :o) Men det er noe fengende med vann – er ikke helt vokst ifra deg jeg; når jeg er på hagesentre hvor de har fontener etc – er det gjerne jeg, og små barn som er med foreldrene sine, som er fascinert av vannet..!! jada. :o) Favoritten i dammen er såklart vannliljer!

Har plantet en rosa lilje i år også, men foreløpig er det kun den hvite fra i fjor som har kommet med blomst – dette er vel den tredje blomsten i år? :o) Det kommer ikke så mange enda, men du og du så stas det er med de som kommer!!

Det var mine fem favoritter i hagen akkurat nå! Siden forrige innlegg er det litt forskjellig som er kommet i blomst, og det er så koselig å tusle rundt i hagen og oppdage nye blomster! :o) Denne blå kornblomsten som svigermor hjalp meg å identifisere er kjempesøt!

Rosen Schneewittchen har akkurat sprunget ut med sine første blomster i år.

Det samme har rosen Sommerwind, har ikke sett den i blomst før – blomstene var søte de!

Jeg har tidligere ikke helt “forstått” hvorfor alle her inne i bloggverdenen har vært så begeistret for lavendel, men tenkte at jeg kunne jo forsøke å ha den i urtebedet vårt – og kanskje da se hvorfor mange er så begeistret for denne planten. Men nå må jeg jammen innrømme at jeg liker det veldig godt!! :o) Den er skikkelig søt å ta inn i buketter, også lukter det jo godt av den også! (bare man ikke kommer altfor nærme, da synes jeg den kan bli litt intens) Kanskje det til og med blir litt lavendel sammen med rosene etterhvert! :o) Moro!

Nå har også endelig en del av valmuene sprunget ut! Gleder meg til flere kommer, sådde jo en del fylte varianter i vår også! :o) Synes denne enkle var søt! Dus, fargen går mot fersken og hvit.

Tenkte det kunne være moro å ta med litt bilder av noe av det spiselige i hagen også, plommetreet vårt har vokst massevis, og det ser ut som om det blir masse plommer i år! mmm!! :o) Man burde vel strengt tatt kanskje tynnet ut, men da dette treet er såpass ungt tenkte jeg det var gøy å se hvordan det blir av seg selv i år.. I fjor var det digre plommer, men ikke så mange. Spent på hvordan det blir i år! :o) …det lover bra!

…det lover også bra med druene! :o) Vinranka vokser over alle grenser, og er allerede blitt diger! Og massevis av drueklaser, har gitt opp å telle de! :o) Ja, jeg veit man gjerne beskjærer den, men det har jeg ikke gjort i år heller.. Leste akkruat i Hagen for alle at de anbefalte å beskjære den nå, i juli/august – noen som har erfaring med dette? Har lest tidligere at man helst skal gjøre det nærmest på vinteren.. Hm.. Ja, min er iallefall foreløpig ikke blitt beskjært. Nå er den såpass stor at selv om jeg står på toppen i gardintrappa rekker jeg ikke opp til toppen – ikke like enkelt å binde den opp! :o) Burde fått montert opp noe skikkelig å klatre i, så den kan ordne seg mer selv. Om man gjerne kan beskjære den nå, burde det jo igrunnen være fullt mulig å bruke det man skjærer av til mange stiklinger?? hm.. Og det kunne jo vært veldig moro om man fikk til – drueranka står jo ute året rundt, og vokser så det knaker etter, så den er rimelig hardfør! :o)

I kjøkkenhagen er det like før sukkerertene er spiseklare, med tomatene tar det nok littegranne lengre tid.

Jordbærene derimot, er deilige å høste nå!

Godt er det også å plukke inn rips, synes de er aller best som kveldskos med sukker på! :o)

I går var jeg og mamma på tur, vi dro avgårde for å se besøkshagen til Helen Fredholm!! :o) Vi har ikke vært der tidligere, og fra meg er det drøye to timer, mens mamma har enda en time ekstra. Men det var vel verdt turen! :o) …massevis av vidunderlige blomster, flott inspirasjon, hyggelige mennesker – og ikke minst en kjempekoselig jentetur med mamma!

Regner med at de fleste sikkert kjenner til Helen Fredholm! :o) Hun er kjempeflink med alle planter, har tidligere blitt norgesmester i hagedesign for amatører, utgitt bok, etc etc. …og ikke minst er hun en utrolig hyggelig dame! :o) Jeg liker veldig godt stilen hun har i hagen sin, romantisk og gammeldags – og utrolig frodig!!

Hun beklaget seg over at hagen var så preget av at det hadde vært regnvær den siste uken – men vi synes nå hagen hennes var kjempelekker! :o) Hun kombinerer lekre roser med alle mulig flotte stauder, i flotte fargekominasjoner. Og herlige klematis!! Også har hun masse stilig bladverk, slik at det ser lekkert ut overalt selv når plantene ikke er i blomst.

Denne lyserosa fylte store slyngrosen mente jeg hun kalte Gerbe, og den remonterer! Den var virkelig lekker, og er noe å jakte etter! :o) Nydelig. Rosen ved siden av var også flott, og begge var imponerende flotte etter regnvær. Sånne roser får man lyst på!! Er så trist når det kommer en skur, og dermed røsser alle rosebladene av.. Husker desverre ikke hva hun kalte den andre rosen – bet meg merke i den lyserosa for DEN hadde virkelig vært noe å ha! Men det hadde jammen den mørkerosa vært også! hihi, mye vil ha mer.. Har såvidt begynt å kose meg med boken hennes, regner med det kanskje står der.

I hagen hennes var det massevis av vidunderlige riddersporer, flere meter høye! I de vakreste farger! Tenk å hatt slike i hagen sin! :o) …det har jeg veldig lyst på!! Må prøve å få til det neste år, DET hadde vært gøy…! Hagen vår er veldig fersk, og det er dermed desverre foreløpig ikke så mye hage i høyden.. Har plantet noen frukttrær, klatreplanter etc, men fikk lyst på slike høye blomster til neste år ja! :o) Mon tro om de er vanskelige å få til.. Håper de er greie!! Blir jo forhåpentlig frodig ganske raskt da! :o) LEKKERT!! Også kan man jo ta inn EN blomst, og det er en bukett i seg selv!

Jeg var litt betatt av alle inntrykk da vi kom på at vi kanskje skulle ta litt bilder, at det blei litt så-som-så med fotograferingen. Men fikk jo tatt noen bilder! :o) Flere steder har hun de mest romantiske og herlige sitteplasser, gjerne med rammer og slyngplanter i høyden. Denne lekre uteplassen har mannen hennes laget, synes den var skjønn!!

Mange hagerom, buer, ganger.. :o) Hagen er stilig inndelt, slik at man hele tiden oppdager nye planter og annet spennende – inspirerende! Hun har vakker Lykkefund som har slynget seg opp i et digert tre, og hang nedover så det så ut som et digert rose-tre!! Stilig. På bilde over er rosen slynget over en bue, og skaper en nydelig portal inni hagen. Lurer på hvor lenge hun har hatt Lykkefund, tenker på mine to som står i “grotta” bak dammen.. Tenk om de blir sånn etterhvert! Det hadde vært gøy det! :o) …da spørs det om jeg må snekre et klatrestativ istgedenfor pilgrotta som står der nå, slik at de får mer å feste seg i!

Kreativ og pen måte å skjule varmepumpa på! :o)

Hun hadde de største fylte pelargonia jeg noengang har sett – DE var digre de!! :o) Skjønner ikke hvordan hun klarer å flytte de pottene inn for vinteren, de var imponerende store! De plantene er nok noen år ja! :o) Hagen hennes er utrolig flott, og jeg vil anbefale alle som er glad i hage å ta turen til henne! For flere bilder, titt innom bloggen hennes – spesielt flott er inngangspartiet med porten og sitteplassen i enden av stien – kjempelekkert!! :o) På bloggen finner du også link til hjemmesiden deres. Vi hadde en herlig tur, og fikk masse inspirasjon – jeg har nå lyst til å ha masse høye riddersporer, flere klematis, roser etc etc.. hihi. Og jeg har også lyst til å bygge litt romantisk klatrestativ av noe slag! :o)

På vei hjem stoppet jeg og mamma innom plantasjen, og der blei det såklart litt shopping! :o) Denne søte stauden (bilde fra besøkshagen) Campanula lact.”Lodden Anna” blei med hjem, det samme blei et par staude-erteblomster!! Jeg har ikke noe videre erfaring i å dra opp stauder fra frø (har ikke drivhus, enda..) men pleier så erteblomster etc. Har hørt at de finnes som stauder, men at det gjerne da går på bekostning av duft el. Kom over et par varianter på hagesenteret – og de blei med hjem. Tenk så deilig om de slynger seg opp år etter år av seg selv! :o) På en eller annen måte klarte også Mary Rose og Eden Rose å snike seg oppi handlekurven. :o) …en herlig dag sammen med mamma!

Tusen hjertelig takk for alle kommentar, jeg setter utrolig stor pris på det!! :o) Kjempekoselig! Nå gleder jeg meg til en blogg-runde i morgen, og titte innom herlige blogger! Forresten; den lille feen på benken i forrige innlegg (bak dammen) er fra Nille – en del av bursdagsgave fra mamma, tror det var i fjor. :o)

Ønsker deg som er innom en VIDUNDELRIG uke!!

7 Comments

Leave a Reply

enjoy life

Inspirasjon, tips & DIY

Tonerose Design

Kakekurs

Velkommen til ToneroseDesignKurs ♥  Jeg ruller ut den rosa løpere...

DIY Kakedekorering

Jeg holder kurs i kakedekorering, men har også laget noen blogginnleg...

JukseSuperMamma

Tidenes mammabok! =) –  TILBUD 299,- (veiledende pris 399,-) +...

Fotografering

Jeg synes det er utrolig gøy med fotografering, like spennende med n...

Gratis print

Her deler jeg trykksaker jeg har designet, disse kan du laste ned grat...

Bryllup

Planlegger du bryllup? Hjertelig tillykke!! ♥ Her på bloggen finne...