Å lage damm

_lage_damm_hagedamm

Da vi flyttet inn i huset vårt, fantes det hekker, et “juletre”, en ung kaprifol og ei rød rose. Ellers var det mye moseplen, samt litt singel. Plantet i fjor noen bærbusker og tre klatreroser, men det er først i år jeg har startet. …her kommer litt bilder av dammen! Begynte med å skissere hagen, men mye har kommet til etter prøving og feiling.

_lage_damm_hagedamm

Jeg kom på at jeg kanskje burde redigere innlegget, og skrive litt om det å lage damm. Slik at det kanskje blir enklere for andre som drømmer om en damm i hagen. En ting vil jeg ha sagt – ikke nøl med å gå igang! Det er absolutt ikke vanskelig, men tar bare litt tid. (også koster det jo litt, men ikke uoverkommelige priser) Jeg startet med å legge utover murstein for å finne formen jeg hadde lyst på.

_lage_damm_hagedamm Deretter er det bare å grave! …og grave og grave og grave og grave og grave.. Det er viktig å tenke på at du skal lage “trappetrinn” når du graver ut, det er da mye enklere å plante etterpå (noe jeg desverre har erfart i etterkant…) men men, man må jo lære på en eller annen måte! Husker det iallefall garantert til neste damm/utvidelse av dammen nå! Når du har gravd dammen til ønskede dybder, er det lurt å fjerne røtter, steiner etc, slik at det blir glattest mulig overflate i bunnen. Deretter er det greit å fylle på med litt sand i bunnen av dammen, slik at dammfolien vil hvile på sanden og ikke risikere å få sprekker el av stein/hard leirejord etc. Hvor dyp du ønsker dammen er opp til deg, ulike vannplanter krever ulike dybder.

_lage_damm_hagedamm Kattepusen vår er med på alt jeg driver med i hagen, og prøver ofte å hjelpe..

_lage_damm_hagedamm Forsøk å vatre overflaten på dammen, da er det enklere å få et penere resultat til slutt (jada, jeg har lært det til neste runde…) Bruk feks en lang planke du legger på tvers av dammen, og legg vateret på planken. Jeg har brukt dammfolie som jeg kjøpte på Bauhaus (hvor det alltid er like mye hjelp å få…) men vet de har det andre steder også. Husk å måle dybde, lengde og bredde – slik at du får nok folie! …så er det bare å legge på folien, og fylle i vann!_lage_damm_hagedamm Jeg kjøpte også den vesle vannspruten der, samt et lite spotlys som jeg monterte under fontenen. …det er utrolig koselig når det blir litt mørkt på kveldene! (anbefales på det sterkeste!) Her har jeg plantet en liten rand med lysegul stemor utenfor, dette var vel i april?

_lage_damm_hagedamm Noen ulike vannplanter “plantet” jeg så fort jeg fikk tak i, men syntes dammen var litt tamm. Dermed var jeg på besøk hos mamma og gravde opp en del bekkeblom fra bekken! Det blei noe helt annet – også så rimelig! Jeg ønsker så gjerne at hagen skal se litt frodig ut med en gang. Må nok smøre meg med tålmodighet mens jeg venter på at de andre vannplantene skal vokse litt.. Fikk dessuten en vannlilje fra min nydelige mann til bursdagen, og denne plantet jeg i en kurv jeg fylte med leiraktig jord, og satte i bunnen av dammen. Var grådig spent på om det kom til å begynne å vokse ut av den vesle knollen etterhvert!
_lage_damm_hagedamm

No Comments

Leave a Reply

enjoy life

Inspirasjon, tips & DIY

Tonerose Design

Kakekurs

Velkommen til ToneroseDesignKurs ♥  Jeg ruller ut den rosa løpere...

DIY Kakedekorering

Jeg holder kurs i kakedekorering, men har også laget noen blogginnleg...

JukseSuperMamma

Tidenes mammabok! =) –  TILBUD 299,- (veiledende pris 399,-) +...

Fotografering

Jeg synes det er utrolig gøy med fotografering, like spennende med n...

Gratis print

Her deler jeg trykksaker jeg har designet, disse kan du laste ned grat...

Bryllup

Planlegger du bryllup? Hjertelig tillykke!! ♥ Her på bloggen finne...