Barnefotografering; litt skarpt–resten diffust

red IMG_8580 bw komp 600
Velkommen til ToneroseDesign! I dag tenkte jeg å skrive noen få ord om hvordan man kan ta bilder hvor deler av bildet er skarpt og resten uskarpt. Personlig har jeg veldig sansen for slike bilder – spesielt svarthvitt portrett med fokus på øynene. Synes blikket/følelsene kommer sterkt frem da ♥ Har du et speilreflekskamera stiller du inn stor blenderåpning (lite f-tall), da får du mindre område som blir skarpt. Det har også sammenheng med type objektiv man har, har du feks et zoomobjektiv får du raskere diffus bakgrunn uten at du stiller like mye på kameraet. Men enkelt fortalt, jo større blenderåpning jo større forskjell i skarpheten i bildet. Ønsker du å duse ned enkelte elementer i bildet i ettertid kan du fint gjøre dette i feks photoshop. I photoshop er det mange måter å gjøre alt på, start med å trykke Ctrl+J slik at du jobber i en kopi av bildet. Deretter kan du duse ned et område ved å velge fanen “filter” – “blur” – “gaussian blur”.  Da velger du radius, jo større tall – jo mer diffust. Så kan du enten jobbe vider i en “layer mask” – eller du kan enkelt velge viskelæret i verktøylinjen til venstre – og viske bort de områdene du ønsker at skal forbli skarpe. That’s it! ♥
Jeg håper dagens innlegg var til inspirasjon! ♥ Takk for at DU tittet innom bloggen! Jeg håper du får en HERLIG dag!!
Stor klem!
tonerose underskrift

6 Comments

 • Tonerose on July 3, 2012

  Hei Prinsessegrorud,

  Så gøy at du liker slike innlegg! Har lyst til å legge ut litt mer slikt etterhvert, er jo så masse gøy man kan gjøre!! =)

  Åh… Nikon ja.. Desverre, da vet jeg ikke hvor man stiller inn blenderåpning, lukkertid og iso. Men, kjører du på M (manuell) har du mulighet til å justere på alt, det er det jeg bruker. Men, samtidig MÅ man da justere på alt, så det kan være enklere å kjøre på lukkerprioritert eller blenderåpningsprioritert hvor man da velger den ene verdien selv, og kameraet kjører auto på resten – utifra hva du har stilt inn som feks f-verdien.

  hihi, jepp det fungerer også! =) Jeg brukte auto i starten da jeg fikk meg speilrefleks, men jeg synes det er mye mer gøy når jeg etterhvert lærte meg litt hvordan jeg stilte inn selv – men bra bilder blir det gjerne uansett!! =)

  Kos deg masse videre med fotografering, du tar herlige bilder av søte lille prinsen din! =)

  Stor klem!

 • Tonerose on July 3, 2012

  Hei igjen Malenna,

  Jepp, et objektiv som har mulighet til større blenderåpning er gull! =) ja, jeg har redigert litt i photoshop etterpå – synes det er så herlig å fremheve øynene slik. Det blir så blikkfang da! =)

  Kos deg med fotografering!

  Stor klem!

 • ♥Prinsessegrorud♥ on June 27, 2012

  Takk for tips! 🙂 Liker godt når du legger ut slike 🙂
  Skulle ønske jeg var god på å ta bilder, jeg skjønner ikke en pøkk, uansett hvor mye jeg leser og leser om hvordan man gjør det…

  Finner ikke ut hvordan mn stiller på blenderåpning på kameraet mitt jeg…
  Har NIKON D3100 men det er jo så mange forskjellige knapper og slikt hehe… og hvilken “knapp” skal jeg ha det på? (auto, M, S, A, P) osv osv hehe…
  nei frem til jeg får meg et ORDENTLIG kamerakurs blir det nok autobilder her ja, og heller litt etterredigering i photoscape og paint shop hehe 🙂

 • Malenna on June 27, 2012

  Her et canon 1000D kamera, ikke av de mest fancy, er vel mer som nybegynner kamera =)

  Jeg får nok ikke lavt nok F tall nå nei, så kanskje jeg må kjøpe et ekstra objektiv da, om jeg da kan få enda lavere F tall! =)

  Men har du gjort noe mer i forhold til å få frem øynene så godt også eller? Aldeles herlige med sånne bilder altså!

 • Tonerose on June 27, 2012

  Hei Malenna,

  Hjerteig takk for det!! =) Jepp, det kan du få til!! Ja, som jeg skrev i teksten kan man gjøre litt ekstra av bakgrunnen diffus etterpå – på dette bildet sitter snuppa ved kjøkkenbenken, så det er et par elementer jeg har “visket” ut ved å gjøre det mer diffust etterpå i photoshop.

  har du canon eller nikon? Om du har canoen har de et super-rimelig objektiv til ca 850,- som er NYDELIG til å ta portrettbilder med, hvor du fint kan få forholdsvi stor blenderåpning (lite f-tall) – anbefales!! Er toppen at du har speilrefleks da, da har du massevis av muligheter!!

  Stor klem!

 • Malenna on June 26, 2012

  Nydelig bilde! Skulle ønske jeg også klarte å ta sånne blder! =)

  Har du redigert dette bilde etterpå i photoshop eller?

  Har speilreflekskamera, men ikke noen ekstra linser, eller objektiv eller hva det kalles, hehe, lite peiling :p Så får ikke så lite F tall som du får da.. bakgrunnen blir ikke særlig uklar.. :/

Leave a Reply

enjoy life

Inspirasjon, tips & DIY

Tonerose Design

Kakekurs

Velkommen til ToneroseDesignKurs ♥  Jeg ruller ut den rosa løpere...

DIY Kakedekorering

Jeg holder kurs i kakedekorering, men har også laget noen blogginnleg...

JukseSuperMamma

Tidenes mammabok! =) –  TILBUD 299,- (veiledende pris 399,-) +...

Fotografering

Jeg synes det er utrolig gøy med fotografering, like spennende med n...

Gratis print

Her deler jeg trykksaker jeg har designet, disse kan du laste ned grat...

Bryllup

Planlegger du bryllup? Hjertelig tillykke!! ♥ Her på bloggen finne...