Fremgangsmåte Pepperkakehus – Nissens verksted {Trinn-for-trinn}

pepperkakehus hvordan lage julenissens verksted
Velkommen! I dag viser jeg trinn for trinn hvordan jeg laget årets pepperkakehus. Da dette er første gangen jeg lager pepperkakehus (jeg gjorde det sikkert da jeg var liten, men med min hukommelse husker jeg jo ikke noe av det. Så for meg var dette første gang!), dermed lærte jeg litt underveis. Men men, da vet jeg jo det til neste gang! ♥ Sier ifra underveis, om hva jeg ville gjort annerledes. Jeg håper innlegget/fremgangsmåten blir lett forståelig forklart!

IMG_2046_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Utstyret jeg brukte for å lage delene til huset, var et kjevle, en firkanta kakeutstikker, to runde utstikkere, og et par pregematter som egentlig er beregnet på fondant/marsipan etc. Begynn med å tegne opp en mal til hvor stort og hvilken fasong du ønsker huset ditt skal være. Jeg laget mitt i grov kartong, da er det enkelt å klippe rundt det. Kjevle ut pepperkakedeigen din, og preg mønster ned i deigen med pregematte og et kjevle.
IMG_2044_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Kjevl gjerne deige direkte på bakepapir, da slipper du å flytte det etterpå. Dryss gjerne litt mel over den utkjevlede deigen før du preger mønster, da slipper du at matten blir sittende fast i deigen. Deretter legger du malen din over deigen, og skjærer rundt kantene med en skrarp kniv.
IMG_2040_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Når det gjelder deigen, brukte jeg denne gangen ferdig pepperkakedeig ifra matbutikken… Det fungerte fint! Stekes i ovnen etter anvisning på pakka!
IMG_2043_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Jeg gjorde det veldig enkelt med taket, og kuttet ut to store rektangler. Men du kan gjerne feks lage mange små klosser som du bygger til takstein etc etc.. Mange muligheter!
IMG_2047_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Slik så de ut da jeg tok de ut av ovnen! Litt avhengig av deigen du bruker, om delene dine hever en del i ovnen kan det lønne seg å kutte til delene på ny rett etter steking (før alt blir hardt). Med deigen jeg brukte var ikke dette behøvelig. jeg brukte forresten den firkanta kakeutstikkeren til å lage vinduer før steking, samt at på baksiden av huset brukte jeg den største utstikkeren til å lage et hull. Dette bruker jeg senere for å kunne slå av og på lys inni huset, husk å lage åpningen stor nok til å få hånda inn i huset. På forsiden av huset brukte jeg den lille runde ustikker’n til et lite vindu, samt den store til toppen av døra, også kuttet jeg bare til resten av døra med en skarp kniv.
IMG_2051_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Da delene var ferdig stekt og avkjølt sota jeg delene til litt, synes det gir en søt effekt til huset.
IMG_2052_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
På bildet over ser dere at jeg har sverta litt på den nærmeste delen, mens de andre delene har jeg ikke gjort noe med enda.
IMG_2053_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Så var det tid for å lage vinduer! Finn frem en passe stor kjele, jeg brukte en 2liters kjele. En kjele som rommer 1 liter er for liten. Spør meg hvordan jeg vet… *grmfgh*
Mål opp 350g sukker, 1.5dl lys sirup og 1 dl vann i kjelen.  Rør mens det koker opp. Når det begynner å koke slutter du å røre, og lar sukkermassen koke for seg selv til det når en temperatur på ca 150grader celcius (300-310F). Om du ikke har et slikt termometer som jeg har brukt, kan du finne riktig temperatur ved å dryppe litt sukkermasse i iskaldt vann – da skal det være riktig når sukkermassedråpen danner skjøre tynne tråder. Selv har jeg ikke prøvd ut dette, da jeg har termometer! Vær tålmodig, det tar en liten stund å vente på rett temperatur…
IMG_2058_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Om du ønsker å blande i konditorfarge bruker du paste-varianten, og venter med å ha i konditorfargen til du har tatt sukkermassen av varmen. Vær obs på at sukkeret er VARMT!! Jeg hadde ikke i noe farge til vinduene – da jeg synes det var perfekt uten, tenkte dette ville gi et varmt utrykk til pepperkakehuset. Jeg har brukt en sukkertøytrakt(????) til å helle sukkeret der jeg ønsker. ANER ikke hva dette heter.. hihi. Fåes kjøpt på spesial-kakeutstyrbutikker/nettsider.

IMG_2062_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted

Jeg farget litt av sukkeret blått, da jeg ville lage et lite vann som jeg kunne ha utenfor pepperkakehuset. Til slutt endte jeg opp med å ikke bruke dette, da fatet jeg hadde bestemt meg for å bruke til pepperkakehuset ikke ble stort nok.. jaja. Viser bilder uansett slik at du ser hva jeg brukte for å helle sukkeret!
IMG_2064_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Skulle du være så uheldig å søle med sukkeret (obs obs VARMT!) så kan det være greit å vite at om sukkermassen blir utsatt for fuktighet løsner/smelter det etterhvert. Sett kjele, sleiv etc i vann, og om du skulle søle på benken (eller ovnen, om du velger for LITEN kjele….) får du det bort ved å la det stå i litt vann en stund. Det beste er å unngå dette, men greit å vite i tilfelle!
IMG_2113_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Jeg laget royal icing til å dekorere pepperkakehuset med, dvs eggehvitte og melis. Til alt slikt bruker jeg alltid engangs-sprøyteposer og klipper bare et hull i tuppen på posen. Superkjekt å slippe oppvask etterpå!
IMG_2112_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Akkurat dette satt jeg med mens Lukas pyntet pepperkaker, kjempekoselig!! (…og Daniel spiste pepperkake..)
IMG_2114_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Sideveggene dekorerte jeg også med melismasse, og under hvert vindu festet jeg litt jule-strøssel i icingen. Syntes det minnet litt om juleblomster under vinduene! Bladene og de røde perlene er en strøssel fra wilton, som jeg ha kjøpt på jernia. Gullkulene kjøpte jeg på rema.
IMG_2116_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
En del detaljer i marsipan måtte såklart til! Jeg farget vanlig marsipan ifra matbutikken, og den røde marsipanen har jeg skrevet teksten på med en tusj med spiselig blekk.
IMG_2117_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Over det lille vinudet festet jeg en liten marsipan krans, den laget jeg ved å rulle en pølse av marsipan. Deretter brukte jeg en liten saks (type neglsaks) som jeg klippet små blader med. Sløyfen laget jeg av rød marsipan, og det hele festet jeg til pepperkakeveggen med melismasse.
IMG_2120_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Pepperkakehuset monterte jeg sammen med knekk, dvs sukker som man heller direkte opp i stekepanna og smelter forsiktig. Fordelen med dette er at endene på peppekakehuset ble mykere og lettere å arbeide med.
IMG_2122_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Jeg syntes det var ganske greit å jobbe med, stivner veldig raskt og fungerte rimelig greit. Problemet oppstod i ettertid da det ble såpass mye fuktighet fra all melismassen at knekket begynte å dryppe litt.. Grmfgh. Neste år tror jeg at jeg monterer huset sammen med royal icing (melis og eggehvitte), og jeg kommer nok uansett til å ha marsipan på taket istedenfor melis sånn som i år.. Jaja. Det fungerte dette også, men neste år gjør jeg det nok litt annerledes!
IMG_2123_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Jo mer man kan pynte før man monterer huset sammen, jeg enklere er det…! ♥
IMG_2127_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Over døra festet jeg forresten litt marsipan, slik at det skulle se ut som et lite overbygg. Hadde egentlig tenk til å lage det av pepperkakedeig, men det glemte jeg såklart bort..! Men det gjorde ingenting, det fungerte greit med marsipan også. Husk å la marispanen tørke over natta før du reiser opp veggen, ellers vil ikke overbygget holde seg på plass.
IMG_2128_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Da huset var montert sammen hadde jeg på en del melismasse på taket for å ligne snø.
IMG_2130_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
…og på overbygget såklart, og pipa!
IMG_2132_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Jeg børstet på en del hvitt spiselig glitter på melismassen, slik at det skulle glitre og blinke i snøen – syntes det minner mye mer om snø med en gang da! Tydeligvis ikke så enkelt å ta bilde av.. hihi.
IMG_2135_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Av hvit sjokolade (jeg brukte candy melts for å få det hvitere og hardere) laget jeg julenissens slede og en del pakker.
IMG_2137_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Jeg penslet sleden og gavebåndene med bronsefarget pulver, siden sleden skulle stå på den hvite snøen tenkte jeg at det ville passe bedre.
IMG_2149_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Åh, ja bildet av gutta våre holdt jeg på å glemme å kommentere! Det har jeg festet på innsiden av vinduet før jeg monterte sammen huset. Du kan enten printe ut spiselig bilde (men spiselig blekk på spiselig papir) – eller bestille dette på nett, eller bare bruke et vanlig bilde og passe på at ingen spiser det. Uansett, jeg festet bildet av gutta med melismasse på baksiden av vinduet – jeg bare printet ut bildet litt større enn vinduet slik at det ble plass til en meliskant.
IMG_2240_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Foran døra laget jeg en liten sti av marsipan, og denne penslet jeg faktisk bare med litt kakao. Jeg brukte en pregematte med litt mindre mønster enn den jeg brukte på huset – for å få litt sturktur. Trappa/planken er også laget av marsipan, og der brukte jeg en pregematte med tre-mønster (litt vanskelig å se strukturen på bildet, men men)
IMG_2248_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Rundt huset hadde jeg melis som snø, og sleden plasserte jeg på den ene kortsiden – full av gaver.
IMG_2274_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Jeg drysset/siktet litt melis over pepperkakehuset også, for å minne litt mer om snø.
IMG_2271_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Og inni huset puttet jeg litt batteridrevne lys for å få litt stemning  ♥
IMG_2279_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Planen var å kjøpe en batteridreven lyslenke slike som de har på feks ikea, men jeg har ikke vært der etterpå. Og den jeg kjøpte på clas ohlson viste seg å gi ROSA lys.. Grmfgh. Så, enn så lenge har jeg brukt noen batteridrevne telys – men de kommer til å bli byttet ut med en liten batteridreven lyskjede så fort jeg får tak i! ♥
IMG_2285_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Det var det hele! Jeg håper det var greit forståelig, om det er noe du lurer på så er det bare å spørre!
IMG_2268 2_hvordan_lage_pepperkakehus_nissens_verksted
Hjertelig takk for at du tok deg tid til å titte innom hos meg i dag! ♥ Jeg håper det var til inspirasjon!
Jeg ønsker deg en SUPER fredag! Stor klem fra meg!
// Flere innlegg om kakedekorering finner du samlet HER

13 Comments

 • Miriam on November 28, 2012

  kjempenydelig hus,har veldig lyst å prøve dette
  har du noen maler du vil dele eller er det bare å gå til tegnebrettet*ler*

  superinspirerende blog/nettside

  • Tonerose on December 2, 2012

   Hei Miriam,

   Hjertlig takk for det!

   Så gøy at du har lyst til å lage et tilsvarende!!

   Jeg har desverre ikke tatt vare på malen jeg brukte (eller, dvs isåfall husker jeg ikke hvor jeg har lagt de..) Om du lager to og to sider like går det perfekt! =)

   Koselig at du liker bloggen!!

   Kos deg md pepperkakehusbygging!

   Stor klem!

 • Nina on August 13, 2012

  wow så utrolig bra ! det er det fineste pepperkakehuset jeg noen gang har sett! vil gjerne prøve å lage det til jul, men vet nok ikke om jeg kommer i nærheten av det du lagde ;o

 • Tonerose on December 17, 2011

  Hei Kari,

  Hihi, søta!! TUsen takk snuppa! ♥

  Åh, så moro at du vil prøve deg på et likt et!! Gøy at du ble inspirert!! Gleder meg til å se bilder!! :o)

  Jepp, såklart – send email så skal jeg forsøke å svare som best jeg kan!!

  Kos deg massevis!!

  ja, jeg kan ikke helt fatte det – jeg gleder meg massssssevis!!

  Stor klem!

 • Tonerose on December 17, 2011

  Hjertelig takk Manne!! :o)

  Stor klem!

 • Tonerose on December 17, 2011

  Hihi, så koselig Grønsdal Gård! HJERTELIG takk!! ♥

  Snille deg!!

  Ønsker deg en herlig helg!

 • Tonerose on December 17, 2011

  Hei frøken negativ,

  Så bra! Kjempekoselig at du synes det er inspirerende!! ♥

  Tusen takk, og i like måte!

  Stor klem!

 • Roka Design on December 16, 2011

  OiOiOi…hmmm klarer jeg dette, vel da er jeg pinadø dyktig:):)
  TUSEN TAKK for fremgangsmåten Tone:)
  Skal gi det et forsøk jeg:):)

  Sender deg vel en mail underveis med liiiiitt spørsmål..hihi:)

  Igjen tusen takk for at du er så super herlig å snill og deler med oss!!!
  Håper du og dine får en fantastisk helg…tenke seg til at neste helg
  er det jul alt:)

  Masse klem fra meg:)

  Håper du og

 • Manne's hverdag on December 16, 2011

  HELT FANTASTISK!!!

  Klem

 • Grønsdal Gård on December 16, 2011

  Et mesterverk uten like! Tror ikke jeg tørr å begynne en gang 😉 Du er dyktig!

 • fröken negativ on December 16, 2011

  Kjempeinspirasjon! 🙂

  God helg!!

Leave a Reply

enjoy life

Inspirasjon, tips & DIY

Tonerose Design

Kakekurs

Velkommen til ToneroseDesignKurs ♥  Jeg ruller ut den rosa løpere...

DIY Kakedekorering

Jeg holder kurs i kakedekorering, men har også laget noen blogginnleg...

JukseSuperMamma

Tidenes mammabok! =) –  TILBUD 299,- (veiledende pris 399,-) +...

Fotografering

Jeg synes det er utrolig gøy med fotografering, like spennende med n...

Gratis print

Her deler jeg trykksaker jeg har designet, disse kan du laste ned grat...

Bryllup

Planlegger du bryllup? Hjertelig tillykke!! ♥ Her på bloggen finne...