Høstblomst 2008 – “Frøken Fortryllende”

Her kommer mitt bidrag til Frk Høstblomst 2008. Dette er en ny konkurranse Moseplassen utlyser, morsomt med disse konkurransene! ;o) Mitt valg er ikke en tradisjonell høstblomst i oransj/rødt/mørkegul, men den er definitivt min favoritt i hagen akkurat nå! Jeg har allerede nevnt henne i et tidligere innlegg, men ville trekke henne fram igjen da dette definitivt er høstfavoritten. Hun overrasket meg med å ha kommet i blomst da jeg kom hjem fra ferie, en herlig overraskelse!

Denne gladiolen satte jeg i vår, og var en av flere i en mix-pose. Hun er kjempefin å ta inn i vase – men selvfølgelig også lekker ute i hagen!! Noen andre har også begynt å springe ut, deriblant hvit og gul – men denne sarte rosa er definitivt favoritten! Hun ser så eksotisk ut, og det er et lite mirakel at vi kan dyrke slike skapninger i våre norske hager! Vi skal gi kandidatene ‘egne’ navn, og dermed døper jeg henne til “Frøken Fortryllende”. Hun er veldig høyreist av seg, så det er viktig å gi henne litt støtte tidlig. De er bortimot halvannen meter høye alle sammen. Kommer det et kraftig vindpust og de ikke er bundet opp, knekker stilkene fort når de er så høye. Jeg er rimelig fersk når det gjelder hage, men er redd jeg må grave opp og ta inn disse når frosten kommer. Tror ikke de kan overvintre ute, er vel sone H3 eller H4 her.. Noen som har erfaringer, eller forsøkt å overvintre de ute? Men, så nydelig som denne er, så er det verdt jobben! Så får jeg jo benytte sjangsen til å sette masse vårløk der isteden! ;o)

7 Comments

 • Min verden on September 11, 2008

  Hun er vakker og ta den inn 🙂 Nå fikk jeg ikke tak i hvor du bor, men hos meg dør de. Tung, våt leirjord hos meg. For sikkerhetsskyld ville jeg tatt dem inn! De er jo så vakre og det er ikke så stor jobb (sier jeg som glemte mine gladiolus i garasjen ;)) Hanne

 • Marie on September 6, 2008

  Ja gladioler er verkeleg fortryllande 🙂
  Nydeleg eksemplar du viser her 🙂

 • Ninni on September 6, 2008

  Nå som jeg selv er blitt blogger, fant jeg tilbake til din blogg som jeg ble så imponert over tidligere i sommer. Et nyyyydelig design og vakre bilder fra en deilig hage. Håper det er i orden at jeg har lagt deg til hos meg 🙂

 • Twin on September 6, 2008

  Det var virkelig en nydelig frøken og utrolig flotte bilder! Og nå lærte jeg noe nytt – har alltid trodd at gladioler måtte tas inn om vinteren, kanskje det er på tide å prøve dem til neste år da 🙂

 • Monica on September 6, 2008

  Hei, igjen!

  Nei, det er vanlige gladioler såvidt jeg vet… Mine overvintret i et bedd ved bjørkene, der er det vanlig hagejord (ikke leire), men tørt. I år har jeg flyttet dem, slik at de nå står i et bedd med leirjord iblandet hagejord, men i en liten skråning, slik at det likevel ikke blir noe særlig vått der. Så får vi se hvordan det går denne vinteren:) Pleier forresten å legge granbar over i januar (rester fra juletreet…) Min mors står i et bedd inntil huset, så der er også ganske tørt. Hun har hatt gladioler så lenge jeg kan huske, og pleier ikke å ta dem inn. Hvis du har tung leirjord, ville jeg nok ha forbedret jorda litt.

  Uansett, hvis det er veldig viktig at akkurat denne sorten overvintrer, kunne du jo kanskje ta inn noen av dem, og la noen stå, bare for sikkerhetsskyld. Jeg har imidlertid valgt å ta sjansen, og hittil har det i alle fall gått bra. Hadde til og med en Afrikalilje som overvintret i hagen, men det gikk bare bra to vintrer…

 • Anne - Moseplassen on September 6, 2008

  ah! nyyyydelig 😀
  Flott at du er med i konkurransen!

 • Monica on September 5, 2008

  Hei! Nydelig frøken:)

  Mine gladioler overvintrer ute, tror det er sone H4 her (Sunnmørskysten). Min mor har også gladioler som har stått på samme sted i “alle” år. Tror det går bra så lenge jorda ikke er for våt der de står. Mine står på et ganske tørt sted.

Leave a Reply