Hvordan selv støpe søte hjerter, figuerer, tråkkheller etc av betong

Jeg får ofte spørsmål om betongstøping – dermed kjører jeg en reprise på dette innlegget! =) Det er overraskende enkelt å støpe med betong, det begynner å bli en stund siden jeg støpte sist – og jeg gleder meg til å komme igang igjen! Planen er å lage litt røffe lykter osv osv – spennende =) Bilder kommer selvsagt på bloggen når jeg kommer igang med ny støp ♥
Andre betong-innlegg finner du HER, HER, HER og HER (heller, dør”matte” og barnebenk/hagebenk)
————————————————-
støpe hjerter av betong
Her kommer et eget innlegg om støping, fikk litt spørsmål om hvordan jeg gikk frem – og tenkte derfor å forklare litt nærmer. Så, her kommer en liten fremgangsmåte på hva som fungerer – iallefall for meg. :o) Jeg har tidligere støpt litt tråkkheller til hagen, men ikke noe store greier. Men i år har jeg store planer! Og jeg håper virkelig å få realisert det! Det er herlig å lage ting til hagen, og her hos oss synes jeg det passer så fint med grov stein (og betong…) sammen med romatiske blomster. I fjor sommer støpte Ellea og Turbolotte masse lekkert – titt gjerne innom bloggene deres og les om prosjektene! Flott fremgangsmåte for støping av heller laget Ellea på sin blogg. I år har jeg SÅ lyst til å lage litt krukker, flere heller, og gjerne vannbad også – sjekk dette stilige vannbadet Turbolotte laget!

støpe med betong selv engler
Jeg bruker tørrbetong i 25kg sekk til småstøpingen. Man kan kjøpe de i små utgaver også – men det er så og si samme prisen! …og selv om man bare har planer om å lage noen små hjerter, frister det garantert å lage mer – så det er ikke noe problem å få brukt opp resten av sekken.. :o) Det står fremgangsmåte på, pulvere blandes med vann. Enkelt og greit! Har man tilgang på skikkelig utstyr for å blande det sammen er det genialt, ellers går det greit å røre med det meste.. Supert om du visper/rører en stund (5-10min, ikke bare blande det), det gjør at det ferdige resultaten blir sterkere. Kjøp en sånn visp som du setter på enden av drillen – perfekt! Ta gjerne oppi vann først, deretter betongen– så blir det lettere å røre. Og etterfyll med både vann og pulver, litt etter litt. Ferdig betongmasse skal gjerne være ganske tykk. Benytter man en betong-“suppe” vil ikke produktet tåle like masse. Men ved små former som feks disse hjertene har jeg den ikke grådig tykk, men så trenger de jo ikke tåle like mye som feks en tråkkhelle.støpe betong hjerter
Deretter sprayer jeg formen jeg ønsker å bruke med formfett, så slipper det greit. Da jeg først laget tråkkheller satt de SKIKKELIG fast i formene – grmfgh.. Så jeg begynte med litt olje i de, men det er jo så mye mer lettvint med spray! :o) Husk å snu formen på hodet slik at overflødig fett kan renne av før du begynner. Fyll så opp formen med sement, bank ofte på formen for å unngå store luftbobler.
IMG_5252
Dekk til slutt betongen/formen med feks plast, dette gjør at det hele tørker langsommere. Legg den i skyggen, unngå direkte sol. Om støpingen tørker for raskt, og ikke samtidig innerst som ytterst, vil den ikke bli like holdbar – og kan feks resultere i å smuldre opp av seg selv over tid. Det er litt nedtur! :o) Om det er større prosjekter, evt man ikke dekker til med plast – er det greit å dusje litt med vann innimellom. Betongen bruker lengre tid på å tørke når den er tildekket, så det gjelder å smøre seg med tålmodighet – men det er verdt det!støpe med betong
Veldig mye kan brukes som former, feks isbit-formene fra ikea – som er det jeg har brukt på disse småhjertene. Til tråkkheller kan man bruke vaskebaljer, bøtter, isbokser etc – og til å støpe små potter ol kan man bruke en balje/boks, og ha en mindre en inni. Putt da gjerne noe i bunnen slik at du får dreneringshull – om du vil plante blomster i den senere. Lager du noe du ønsker å henge opp, er det greit å huske på dette under støpingen – fest da gjerne en tykk ståltråd i den, el. Om du har former som er myke, kan du legge den i feks en haug med sand for å få støtte mens den tørker.støpe hjerter og engler av betong
Jeg har prøvd meg på former som er beregnet på gips etc, det er jo så gøy!! Så nå ønsker jeg meg alt av former jeg kan støpe i! hihi. Gleder meg til å pynte opp i hagen i sommer, og ser frem til større støpeprosjekter utendørs når det blir mildere i været! …lykke til med støping, håper å høre fra deg om du får lyst til å støpe litt! Det er KJEMPEGØY!
støpe betong engler
Riktig god helg! ♥

No Comments

Leave a Reply

enjoy life

Inspirasjon, tips & DIY

Tonerose Design

Kakekurs

Velkommen til ToneroseDesignKurs ♥  Jeg ruller ut den rosa løpere...

DIY Kakedekorering

Jeg holder kurs i kakedekorering, men har også laget noen blogginnleg...

JukseSuperMamma

Tidenes mammabok! =) –  TILBUD 299,- (veiledende pris 399,-) +...

Fotografering

Jeg synes det er utrolig gøy med fotografering, like spennende med n...

Gratis print

Her deler jeg trykksaker jeg har designet, disse kan du laste ned grat...

Bryllup

Planlegger du bryllup? Hjertelig tillykke!! ♥ Her på bloggen finne...