Hvordan selv støpe søte hjerter, figuerer, tråkkheller etc av betong

IMG_5470
Her kommer et eget innlegg om støping, fikk litt spørsmål om hvordan jeg gikk frem – og tenkte derfor å forklare litt nærmer. Så, her kommer en liten fremgangsmåte på hva som fungerer – iallefall for meg. :o) Jeg har tidligere støpt litt tråkkheller til hagen, men ikke noe store greier. Men i år har jeg store planer! Og jeg håper virkelig å få realisert det! Det er herlig å lage ting til hagen, og i Tonerose-hagen synes jeg det passer så fint med grov stein (og betong…) sammen med romatiske blomster. I fjor sommer støpte Ellea og Turbolotte masse lekkert – titt gjerne innom bloggene deres og les om prosjektene! Flott fremgangsmåte for støping av heller laget Ellea på sin blogg. I år har jeg SÅ lyst til å lage litt krukker, flere heller, og gjerne vannbad også – sjekk dette stilige vannbadet Turbolotte laget!
IMG_5468
Jeg bruker tørrbetong i 25kg sekk til småstøpingen. Man kan kjøpe de i små utgaver også – men det er så og si samme prisen! …og selv om man bare har planer om å lage noen små hjerter, frister det garantert å lage mer – så det er ikke noe problem å få brukt opp resten av sekken.. :o) Det står fremgangsmåte på, pulvere blandes med vann. Enkelt og greit! Har man tilgang på skikkelig utstyr for å blande det sammen er det genialt, ellers går det greit å røre med det meste.. Supert om du visper/rører en stund (5-10min, ikke bare blande det), det gjør at det ferdige resultaten blir sterkere. Ta gjerne oppi vann først, deretter betongen– så blir det lettere å røre. Og etterfyll med både vann og pulver, litt etter litt. Ferdig betongmasse skal gjerne være ganske tykk. Benytter man en betong-“suppe” vil ikke produktet tåle like masse. Men ved små former som feks disse hjertene har jeg den ikke grådig tykk, men så trenger de jo ikke tåle like mye som feks en tråkkhelle.
IMG_5251
Deretter sprayer jeg formen jeg ønsker å bruke med formfett, så slipper det greit. Da jeg først laget tråkkheller satt de SKIKKELIG fast i formene – grmfgh.. Så jeg begynte med litt olje i de, men det er jo så mye mer lettvint med spray! :o) Husk å snu formen på hodet slik at overflødig fett kan renne av før du begynner. Fyll så opp formen med sement, bank ofte på formen for å unngå store luftbobler.
IMG_5252
Dekk til slutt betongen/formen med feks plast, dette gjør at det hele tørker langsommere. Legg den i skyggen, unngå direkte sol. Om støpingen tørker for raskt, og ikke samtidig innerst som ytterst, vil den ikke bli like holdbar – og kan feks resultere i å smuldre opp av seg selv over tid. Det er litt nedtur! :o) Om det er større prosjekter, evt man ikke dekker til med plast – er det greit å dusje litt med vann innimellom. Betongen bruker lengre tid på å tørke når den er tildekket, så det gjelder å smøre seg med tålmodighet – men det er verdt det!
IMG_5457
Veldig mye kan brukes som former, feks isbit-formene fra ikea – som er det jeg har brukt på disse småhjertene. Til tråkkheller kan man bruke vaskebaljer, bøtter, isbokser etc – og til å støpe små potter ol kan man bruke en balje/boks, og ha en mindre en inni. Putt da gjerne noe i bunnen slik at du får dreneringshull – om du vil plante blomster i den senere. Lager du noe du ønsker å henge opp, er det greit å huske på dette under støpingen – fest da gjerne en tykk ståltråd i den, el. Om du har former som er myke, kan du legge den i feks en haug med sand for å få støtte mens den tørker.
IMG_5472
Jeg har prøvd meg på former som er beregnet på gips etc, det er jo så gøy!! Så nå ønsker jeg meg alt av former jeg kan støpe i! hihi. Gleder meg til å pynte opp i hagen i sommer, og ser frem til større støpeprosjekter utendørs når det blir mildere i været! …lykke til med støping, håper å høre fra deg om du får lyst til å støpe litt! Det er KJEMPEGØY!
IMG_5460

 

Riktig god helg! ♥

26 Comments

 • Tonerose on February 13, 2012

  Hei Eirunn,

  Oj, denne kommentaren har jeg visst ikke oppdaget – spør igjen om du ikke får svar!!

  Desverre vet jeg ikke om noe etterbehandling… Beklager!!

  Jeg ønsker deg en herlig dag!

  Stor klem!

 • Tonerose on February 13, 2012

  Hei May Linn,

  Tusen takk for det! ♥

  Så herlig å lese at du fikk mye inspirasjon her inne!! Det komme VELDIG an på hva du lager/hvor tykt det er. Men vanligvis tar det gjerne flere dager.. Det aller beste er å dekke støpen til med plast (plastfolie el) slik at den tørker seinere – da blir den mer solid etterpå… Litt kjipt med så lang ventetid, men det er jo verdt det da! hihi.

  Lykke til, og kos dere massevis!

  stor klem!

 • may linn on February 10, 2012

  Hei,

  Så mye fint du lager.
  jeg jobber på et lite bydelshus og har lyst å sette opp en work- shop i dette til høsten. Fikk masse inspirasjon fra siden din.
  ps. hvor lang tørketid er det på betongen?

 • Eirunn Bøyum on October 25, 2011

  Heia! 🙂
  Lurer på om det går an å etterbehandle betong med noe? Slik at evt. “finstøv” fester seg?

 • Tonerose on October 9, 2011

  ojojojooj, her var det lenge siden jeg hadde tittet innom! HJertelig takk for mange flotte kommentarer!! :o)

  Og så herlig med tips til hva slag man faktisk BØR bruke, av en fagmann! :o) Supert, tusen takk for det!

  Ehm… Disse begrepene ja… beklager!! ♥

  Så gøy at dere vil linke til bloggen min, det synes jeg såklart er kjempekoselig!! Tusen takk for det! :o)

  Hmm, da jeg støpte med store blad sprayet jeg de med formfett, og la de oppi forma mi, og helte på med masse.. Det fungerte! :o)

  Jepp, ebay er genial til å finne former – anbefales! :o)

  Kos dere masse med støping folkens!

  Stor klem fra meg!

 • http://anno1920.blogg.no/ on October 9, 2011

  Så flotte ting du har laget! Jeg holder på å skrive i bloggen min om min venninne som har støpt hjerter i betong m.m. Setter gjerne en link til innlegget ditt også.

 • Anonymous on April 20, 2011

  Hei! fantastisk blogg du har!!! 😀

  Et spørsmål- hvordan går du fram når du støper mer rabarbra-blader? har sett det i et blad en gang, men husker ikke.. 🙁

  Mvh, Monica

 • Anonymous on March 23, 2011

  Hei.
  Så flott blogg!
  Har ikke sett disse engleformene på Panduro,men helt like + mange flere ligger på Ebay. Også tråkkheller med flotte mønstre!
  I tillegg er det mange hagefigurer av alver, engler osv. Har kjøpt mye derfra og er strålende fornøyd. Men NB! Husk frakt!Søkeordene er: latex eller plaster mould (=form)(“mold” i USA, concrete og evt. pixies, elf(-es), cherub, plaque, stepstones. Anbefales! Bruker selv finbetong (Sandkornene er 0-4 mm) på småfigurer og synes støping er kjempegøy!

 • Anonymous on March 11, 2011

  Som “betongmann”, kan jeg anbefale å bruke Nonset 50 (fås kjøpt hos Rescon), den fyller formen maksimalt (mer nøyaktige detaljer) fordi den ekspanderer i herdeprosessen, vil ha en mye finere kornstørrelse (glattere resultat) og sist men ikke minst, en mye større styrke.
  Men tipset vedr. støpekonsistens, om å kunne forme betongen som en ball fraråder jeg, det er alt for tørt, blandingen skal flyte i en tjukk konsistens.
  Sist en formalitet:
  Sement er limet du blander ut med vann, betong er ferdig blandet og produktet som starter herdeprosessen. Mange som kaller sement for betong….fy fy!

 • MysHus on February 14, 2011

  Jeg har akkurat støpt en prøverunde inne i noen former jeg fikk tak i på Panduro. Bl.a to str på tredeheller til hagen. Men jeg fikk så mye luftbobler. Må nok ha en finere betong. Jeg lurer veldig på hvor du har fått tak i formen til englefigurene. Den som ligger og det hodet med skrift under. Har du prøvd deg på Hypertufa ennå? Tenkte å lage det til våren. Hvis du har noe erfaring så kom gjerne med tips. Spes hvordan støpe i store blader.

 • catharina on April 9, 2010

  Enda en kommentar fra meg idag. 🙂
  Måtte jo berre det når eg såg alt det flotte du har laget i betong. Stilig!
  For et år eller to sida såg eg i et magasin om å ta støpeavtrykk av store blad iforskjellige størrelser som en kan pynte med rundt om i hagen. Veldig stilig synes eg. Men det har enda ikke blitt til at eg har forsøkt det. Men no etter å ha sett ka du har laga blei eg jammen tent på å prøve det eg og!
  :O)

 • TurboLotte on April 5, 2010

  Næmmen åååh. Dette innlegget hadde jeg gått glipp av gitt. Og takk for varm omtale. 🙂

  Dødslekkert! Ellea og jeg er allerede igang med planleggingen her ja. Litt vanskelig å få tak i slike gipsformer her i byen, men Ellea har funnet noe da.

 • line on April 3, 2010

  Hei Tonerose 😉 og tusen takk for besøk og hyggelige ord inne hos meg:))
  Så da ble jeg oj nysjerrig selvsagt, og tittet inn til deg. ..Og fant dette innlegget. SÅ gøy!!! Dette skal jeg jammen forsøke meg på til sommeren.

  Da legger jeg deg til runden av bloggere jeg besøker jeg. For her var et koselig sted å være 😉
  Fortsatt god påske!
  Klem,Line

 • Nooria on March 30, 2010

  Tusen takk for kjempeinspirerende og lærerik beskrivelse!! Jeg og noen venninner har snakket om å støpe sammen i sommer, og det fikk jeg enda mer lyst til nå :-).

  Nå må jeg straks lenke til bloggen din!

 • Tonerose on March 29, 2010

  Så utrolig kos med kommentarene deres jenter, kjempestas at innlegget mitt kunne være til inspirasjon! :o) Nå gleder jeg meg til å se bilder av støpingen deres!

  Hehe, det kan fort bli dyrt å dra innom Panduro Ninni.. Men er absolutt verdt det ja! – jeg har engleform derfra, ‘acanthus’ former, sommerfuglformer etc. Også rågummi til å lage form av selv, men har ikke hatt tid til å få testet ut enda. Men planene er mange, og idèene enda fler! Jeg gleder meg!

  I sommer håper jeg å få støpt meg benk til hagen, til å ha ved siden av dammen.. tror det kan bli lekkert ja! Og pidestaller, og krukker…

  Når det gjelder frosker er jeg ikke sikker.. Skal si ifra om jeg kommer over noen! bra plan forresten! :o)

  Så smart du er Wenche!! Har jo ikke tenkt tanken på at det finnes bøker om temaet jeg nei, det var detta med å bruke hue ja! …da hadde jeg kanskje sluppet masse prøving og FEILING.. hihi. Linkene er fulgt, og bøker bestilt. Farlig fristende.

  Kos dere med støping jenter!

 • Margrethes hus og hage on March 28, 2010

  Så flotte ting du har laget. Kjempelekkert!

  Ønsker deg en fin påske. Hilsen Margrethe

 • Monica fra Koseleg on March 28, 2010

  Hei!
  Synest du har en kjempefin blogg og mange fine bilder. Tonerose Hagen er nok vakker…
  Jeg har lenge hatt planer om å støype plantekar til uteplassen i hagen, etter å ha lest innlegget ditt har jeg bestemt meg for å gå i gang- så i morgen kjøper jeg sement!
  Jeg har startet min egen blogg: http://koseleg.no
  – helt ny i gamet er jeg. Ta gjerne en titt og legg igjen en kommentar-da blir jeg glad!

 • Blomsterguri on March 28, 2010

  Stilig! Så fint kan det altså bli! Jeg skal støpe litt jeg også, men det blir helst reparasjoner på eiendommen. Bor i murhus og har skiferplattinger i hytt og kav 🙂

 • Wenche on March 28, 2010

  Dette var virkelig inspirerende, så inspirerende at bestillingsfingeren har slått til og to bøker om betong er bestilt i dag 🙂

  Kjempeflott blogg du har med massevis av flotte og interessante innlegg.

  Ønsker deg en riktig god påske 🙂

 • Marie on March 28, 2010

  Å så fine ting du har laga!
  Takk for flott oppskrift 🙂 Dette kan eg tenke meg å prøve om eg får tid. Ser at etter eg begynte å jobbe såpass mykje har eg nok med å halde hagen ved like.

  Eg har to kamera,(har eg svart deg på dette før…)eit Canon 450D speilrefleks og eit Fujifilm Finepix F3tfd kompaktkamera. Eg brukar begge, men brukar nok kompaktkamera mest. Eg har ikkje så stor teknisk innsikt så eg treng kurs og øving på det andre.

  Ha ein finfin palmesøndag 🙂

 • Ellemeller on March 28, 2010

  WoW! So innmari kult!! Dette fekk eg lyst til å prøve!

 • Ninni on March 28, 2010

  Nå MÅ jeg bare i gang selv, dette ser så moro ut 🙂 Skal på Ikea til tirsdag og jeg tror jeg tar turen innom Panduro på Sandvika Storsenter i samme slengen 🙂

  Noen tips om hvor man kan finne froskeformer? Jeg har froskefobi og tenkte å lage noen rundt om i bedene som terapi 🙂

  Genialt med formfett!

 • Ellea on March 28, 2010

  Å så flott! Former for gips ja! Noe så smart. Nå må jeg styrte ut i en hobbyforretning med en gang butikkene åpner etter helgen.

  Smart tips det der med formfett, det skal jeg huske. Har strevd en del med former som ikke ville slippe ja…..

  Jeg bare må få støpt litt i løpet av påsken!

 • Linda on March 28, 2010

  Dette skal prøves, takk for at du deler med oss:) Leter vilt etter mine former fra ikea, jeg vet jeg har dem et sted, bare ikke hvor….
  Ha ne god helg:) Klem

 • josimo on March 27, 2010

  Dette må jeg prøve!!!M

  Masse lekkert du hadde laget!!!

  Ønsker deg og dine er riktig god Påske

Leave a Reply

enjoy life

Inspirasjon, tips & DIY

Tonerose Design

Kakekurs

Velkommen til ToneroseDesignKurs ♥  Jeg ruller ut den rosa løpere...

DIY Kakedekorering

Jeg holder kurs i kakedekorering, men har også laget noen blogginnleg...

JukseSuperMamma

Tidenes mammabok! =) –  TILBUD 299,- (veiledende pris 399,-) +...

Fotografering

Jeg synes det er utrolig gøy med fotografering, like spennende med n...

Gratis print

Her deler jeg trykksaker jeg har designet, disse kan du laste ned grat...

Bryllup

Planlegger du bryllup? Hjertelig tillykke!! ♥ Her på bloggen finne...