Julekort? { TipsTilFotografering }

julekortbilde lukas

Sender du julekort? Selv er jeg veldig glad i julekort, og synes dette er en herlig tradisjon ♥ Har jeg tid, koser jeg meg gjerne med å ´scrappe´kort – men da pleier jeg alltid å lage alle like. Selvfølgelig har jeg bilder av småtassene i kortene, det synes jeg er kos! Jeg er får en del spørsmål om julekortfotografering, dermed kommer noen få helt enkle basic tips her:

♥ Fotografèr aller helst utendørs! Helst midt på dagen, i godt lys. Evt innendørs – da gjerne et sted hvor du har mange store fine vinduer/glassdører el – dagslys gir gjerne det beste mykeste lyset

hverdagslykke

♥ Slå av blitz´n. Blitzlys kan brukes til utrolig stilige effekter, og til å gi et vakkert lys – men krever kunnskap for å få fint lys. Er det veldig mørkt inne kan du evt selvfølgelig bruke en ekstern blits som du vinkler til å gå rett i taket (obs, i et hvitt tak – feks gult/furutak gir gult lys i bildet) Tar du bilder innendørs, men vindu på kun en side, kan det være pent å bruke en reflektor for å reflektere lyset tilbake på andre siden. Har du ingen reflektor kan du bruke en stor papp-plate som du dekker med aluminiumsfolie el, evt et speil (evt også hvit plakat, gir ikke like sterkt lys) Prøv deg frem!

♥ Fotografer barna når de er uthvilt, og nylig har spist. Ha gjerne noen bestikkelser på lur om det er små barn – feks pepperkaker er en klassiker til julekortfotografering, da gjør det jo ikke noe om det synes på bildene! Evt fortelle om noe gøy dere skal finne på etterpå, en bitteliten leke el,husk at det er viktig å gjøre fotograferingen til en gøy opplevelse!

komp-julekortbilde-gutta-dr

♥ Det finnes maaaaange herlige steder å fotografere utendørs, på bildet over var vi en tur på et utendørs museum med mange vakre gamle bygninger. Perfekt! Eller en tur i skogen, på stranda, leikeplassen etc – finn gjerne et sted hvor unga kan leike, da blir det mye enklere å fange gode utrykk!

julekort dani

♥ Gå nærme! Selv synes jeg gjerne at bilde bare av ansiktet kan være supersøtt. Husk å holde fokus/skarpstille på øynene

julekortbilde daniel

♥ Lag gjerne istand en herlig “setting” om du har lyst til å knipse litt annerledes julekortbilder – her har jeg pakket inn en stor pappeske i gavepapir (eller, tegnepapir ifra ikea) som jeg har dekorert som en julegave. Dette var første jula til minstemann, så det var helt perfekt å kunne støtte seg for å reise seg opp. Og med noen pepperkaker etterhvert oppi julegava var de veldig fornøyde!

♥ Om det er små barn man fotograferer er det supert å være to, da kan en ta bilder – og den andre forsøke å lokke frem et smil!

♥ Tar du bildet innendørs er det fint om du kan få ryddet bort alt, slik at dere “bare” har en ren vegg bak. Ha gjerne med stash til fotograferingen/settingen, men fjern bilder på veggen bak etc – det blir gjerne forstyrrende elementer i bildet.

♥ Mitt aller best tips er å lære deg å kjenne kameraet ditt – det er uten tvil den beste måten å ta bedre bilder på! Er du så heldig å ha et speilreflekskamera vil jeg utfordre deg til å prøve deg litt på manuell innstillinger, fordelen med at alt er digitalt er at du kan ta massssevis av bilder, og justere litt forskjellig på bildene – og på denne måten lære deg hvordan kameraet fungerer. I starten kan du evt prøve deg litt på semi-manuell, at du stiller inn for å velge blenderåpningen selv (hvor stor del av bildet som er i fokus) – og kameraet selv velger resten. Selv elsker jeg bilder hvor kun deler av bildet er i fokus, dette oppnår du vet å bruke en stor blenderåpning, dvs et lavt tall. Kjører man Canon speilrefleks har de et rimelig 50mm 1.8 objektiv, dette egner seg flott til portrettfotografering – man kan justere til større blenderåping (lavere tall) enn de klassiske kit-objektivene som følger med når man ofte kjøper speilreflekskamera. Ta med deg kameraet ditt til fotobutikken og spør om å få prøve et objektiv, så ser du forskjellen! (det er gjerne super service i fotobutikkene, veldig godt å kunne teste et objektiv før man evt kjøper) Dette er forøvrig en fin linse til interiør etv også (super til bloggeren), da kan man justere innstillingene slik at bare deler av bildet blir skarpt – lekkert!

 I år blir det antagelig bilder jeg har knipsa på turer jeg og småtassene har hatt til stranda/leikeplassen på våre julekort, så de blir ikke veldig julete – men satser på at det fungerer fint! Når jeg er avgårde ute med gutta elsker jeg å feste et zoomobjektiv på kameraet mitt, da kan jeg fotografere de uten å være i veien for deres lek. Så rullerer jeg på å leke med de, og fotografere de – kjempekos!

Håper dette innlegget kanskje muligens kan være til bittelitt hjelp/inspirasjon ♥

Ønsker deg en HERLIG dag!

Stor klem,

T signatur3

2 Comments

 • Beate on November 21, 2013

  Hei! Supre tips! Har kjøpt meg speilreflekskamera men føler ikke at jeg kan alt jeg burde kunne, men jeg prøver meg fram:) det jeg lurer på er om du holder kamera/ bildetaging kurs også?;)

  • Tonerose on November 21, 2013

   Så hyggelig at du synes det Beate! ♥

   Jeg har ikke hatt kurs i fotografering, men det har vært litt etterspørsel – ville vært utrolig gøy! Det er jo SÅ gøy å ta bilder!! =) Så moro at du har kjøpt deg speilrefleks, det er jo noe helt annet enn et kompaktkamera. Perfekt! Mhmmm, prøv deg frem – det er beste måten å lære på! =)

   Ønsker deg en strålende dag videre =)

Leave a Reply