Pilgrotte – gøy med pil!

 

BESKJR~1_thumb[1]

Det begynner bli en stund siden forrige innlegg – det er fordi jeg prøver å ordne klart rom til lille prinsen vår! Og tilbinger da hver ledige stund oppe.. Det er på HØY tid at han får eget rom, men grunnen til at han enda ikke har fått det er fordi det krever litt oppussing først.. :o) Men nå nærmer det seg! Jeg har fått så masse koselige tilbakemeldinger på pil”grotta” mi som jeg har rundt benken ved hjertedammen vår, og fler av dere har spurt hvordan jeg har laget den. Dermed tenkte jeg at jeg skulle laget et eget innlegg om dette.

18042008207_komprimert

Ingen av bildene jeg viser i dag er tatt nå, og en del av de er av rimelig lav kvalitet. Men men, jeg fant iallefall noen bilder! :o) Desverre har jeg ikke tatt noe bilder underveis, jeg laget denne før jeg startet med blogging – og jeg var dermed ikke inne på tanken.. Men på bildet over ser dere området før jeg kom i gang med grotten, her holder jeg på  grave til hjertedammen og lage sti samtidig.

26042008249_komprimert

Her har jeg gravet ferdig hjertet til dammen, lagt i duk i bunnen, og startet med å fylle vann. Og der ser dere til venstre øverst i bildet at pilgrotta er på plass!! Neida, hørt om å gjøre en ting av gangen…? Snakker om! Men det var greit å bytte litt på, jeg ble rimelig sliten av all gravinga – og dermed var det greit å kunne variere litt hva jeg gjorde. :o)

gøy med pil

Jeg har desverre ingen bilder, men jeg startet med å merke opp en veldig svakt buet halvsirkel i bakken. Dette for å ha en linje å følge når jeg skulle begynne å stikke pilgrenen i jorden. Før jeg merket opp en linje gravde jeg, og forbedret jorden litt, her hos oss er det HARD leirjord… Pilgrene jeg brukte er fra piltrærne fra barndomshjemmet mitt, da stefaren min beskjærte de dette året, samlet han sammen en del av grenene til meg! :o) Fra det tidspunktet jeg fikk grenen, til jeg var klar for å sette de i bakken, stod grenen i en bøtte med vann. Før jeg begynte å stikke de i jorden, kuttet jeg de på ny – slik at de fikk et nytt snitt før de kom i jorden. Deretter var det bare å stikke ned en etter en gren i jorden, jeg presset de ned i en skrå vinkel – med like stort mellomrom mellom hver pinne. Så begynte jeg fra andre enden av min oppmerkede halvsirkel, og stakk ned grener med samme avstand, men vinkelen motsatt vei. Dermed endte jeg opp med små ruter mellom grenene, jeg flettet pinnene inni hverandre slik at en gren møtte annenhver annen gren foran og bak seg. Dermed forblir den i dette mønsteret, istedenfor om jeg bare hadde bundet de sammen i ruter. Jeg brukte også en del bånd for å feste rutene i ca samme avstand fra hverandre, disse kan sitte på til pilgrenene forhåpentligvis får litt røtter.

  pilgrener

På toppen av buen brukte jeg enda mer små snorer, masse små knuter rundt grenene, for å forme de slik jeg ville ha de. Og selvfølgelig tvinnet jeg grenene masse rundt hverandre, slik at de med tiden klarer å holde denne fasongen på egenhånd. Man må regne med at det tar en del tid å flette den sammen, men det er det verdt! :o) Deretter gjelder det å vanne jorden med pilstilkene OFTE… Mye oftere enn man tror!! Da setter de mye lettere røtter. Selv vannet jeg nok altfor lite, (og var nok litt for ivrig og lite flink med å forberede jorda på forhånd) for hos meg var det ikke alle som satte rot. Men det gjør ingeting, jeg har brukt grener som vokser ut fra de pinnene som satte rot – og tvinnet disse friske smågrenen inn i resten av bua, og etterhvert blir hele grotta dekket av levende piltre.

lage med pilmoro med pil

Her ser dere grotta etter denne kraftige vinteren vi hadde nå sist – grotta lå begravd under MASSE snø, og jeg trodde den var helt knekt og ferdig.. Som dere ser har det fått litt snodig fasong, og grener som står i hytt og pine som trenger å bindes/flettes sammen – men jammen overlevde den vinteren! :o)  Å ha lys under vannspruten i dammen gir om kvelden/natten et trolsk stemning i hagen – og lyset som beveger seg gir et fint spill/lyser vakkert opp grotta.

pilgjerde

Vårbilder av grotta før det kommer noe grønt på den, når det får litt fler sesonger på seg blir den nok en del hardere/mer kompakt – og litt bedre fasong. Men men, litt etter litt.. 

IMG_6860_thumb[1]

Det ble litt diverse bilder jeg hadde med her i dag, var så tomt i dammen i bildet over at jeg slang med et bilde fra vannliljeblomstring. Gleder meg SÅ til vannliljene kommer uti hagen!! :o) …å ha en damm i hagen anbefaler jeg ALLE, det tilfører hagen så utrolig masse! :o)

beskj_rt_og_komprimert_CIMG0472

Da jeg etter første året med pilgrotta trodde at ingen av kvistene hadde slått rot, plantet jeg et par roser av sorten Lykkefund inni grotta. De klatrer villig opp i pilen, og blomstrer rikt og vakkert. Også dufter de HIMMELSK! Desverre blomsterer de kun en gang per sesong, med de er så flotte at de anbefales allikevel. :o)

beskj_rt_og_komprimert_CIMG0482IMG_6842_thumb[4]

Over ser dere et bilde av noen småkvister som kommer med grønne blad, når sånne smågrener vokser ut fletter jeg de innimellom de andre grenene. Gjør man dette hver gang man oppdager noen nye grener blir det ikke så masse jobb – bare litt etter litt.  

BEAC24~1_thumb[8] BE0437~1_thumb[1]

Lykkefund-blomstringen i fjor. (jeg plantet de året før!) Kattepusen har sneket seg med på bildet under, og koser seg inni grotta sammen med lille feen. De grønne kvistene til høyre i grotta på bildet under, tvinner/fletter jeg inni resten av grotta – og etterhvert vil hele grotta bli grønn og frodig.

beskj_rt_og_komprimert_CIMG0557

Bildene under er fra i år, og nå ser dere at grotta begynner å bli skikkelig grønn. Jippi!! :o) Rosene som er plantet foran dammen er nyplanta på bildet over (jepp, jeg har tenkt å lage bed hele veien, ting tar bare litt tid…) og om man sammenligner med bildet til venstre under er rosene sesongen etter. Jeg synes de har vokst SÅ masse! :o) Jeg gleder meg stort til roseblomstring i år, bla rosen Louise Odier står med kjeeeempemange knopper allerede!! (jepp, jeg er fersk hagegal og gleder meg stort over dette)

 kreativ med pil pilgrotte

Beklager at jeg ikke hadde bilder underveis i prosjektet, vanskelig å vite om dette var til noe særlig hjelp. Men det jeg vil fram til er iallefall at det ikke er noe hokus-pokus å lage en slik grotte – selv trodde jeg jo at alle kvistene mine var døde iogmed at det tok litt tid før det ble grønt! Men som dere ser, så er det absolutt liv i grotta.. Neste år tipper jeg at hele grotta blir grønn!! Jeg laget forresten grotta i 2007 eller 2008, husker ikke helt.. Men om man er betydelig flinkere enn meg med vanninga så får man nok frodig og grønn pil mye raskere! :o)

Hjertelig takk for alle herlige kommentarer dere legger igjen, jeg setter så stor pris på de!! ♥

Rommet til lille prinsen vår tenkte jeg forresten lage i litt ridder/prins/slott/borg – tema, er det noen som har forslag/tips til dette? Store som små idèer og forslag blir jeg UTROLIG glad for!! :o) Ønsker deg en vidunderlig dag!

20 Comments

 • Monica fra Koseleg on June 21, 2010

  Hei!
  Håper du har det bare bra! Jeg ville bare fortelle at der ligger en Award til deg og venter hos meg- om du vil ha den! Fortent den har du i alle fall!
  Ønsker deg en god sommer Tonerose!
  Klem fra Monica

 • Margrethes hus og hage on June 20, 2010

  Så lekkert! Det var utrolig kreativt og flott.
  Vi har akkurat beskaåret vår pil, og de kvistene gikk i komposten, til neste år skal jeg finne på noe med dem 🙂

  Ønsker deg en fin søndag. Hilsen Margrethe

 • Wenche on June 16, 2010

  Dette var utrolig lekkert Tornerose – og romatisk 🙂

  Jeg ble inspirert av betongstøpingen din for en stund tilbake, men foreløpig har jeg ikke kommet lenger enn til å kjøpe betongen. Kanskje blir det litt roligere snart slik at jeg kan få prøvd meg litt 🙂

 • Fossestua on June 15, 2010

  Hei,og tusen takk for den kjempehyggelige kommentaren fra deg 🙂 Jeg ble kjempeglad 🙂
  Det er så hyggelig å få sånne fine tilbakemeldinger.
  Og tusen takk for tipset om bildene. Er bare så nervøs for å gjøre noe galt, og at jeg skal miste/slette det jeg har.
  Koselig at du har lagt deg til som følger 🙂
  Vi blogges 🙂
  Klem fra Lise

 • Line fra huset på landet on June 15, 2010

  Åh. Du har en eventyrlig hage Tonerose:) Helt skjønn og nå vet ikke jeg hvor stor den er, men den virker ueeeendelig:))
  Du er så flink. Englene, feene og alvene dine gjør også virkelig susen i en slik hage!

  God klem fra Line

 • Fossestua on June 15, 2010

  For en nydelig hage du har 🙂 Jeg ble så begeistret for bloggen din, at jeg har lagt meg til som følger. Her kjenner jeg at jeg vil trivest 🙂 Har nettopp startet min egen blogg,og blir kjempeglad for besøk.
  Klem fra Lise

 • Violetta on June 14, 2010

  Så nydelig blogg du har, og så flink du er både med planter og sement…og så skriver du så koselig også da 🙂 Dammen og grotta er som lagd av en skikkelig proff jo! Er helt imponert jeg! Ble veldig inspirert til å prøve meg på sement, så med nyåpnet Bauhaus i nærheten må jeg nok ut og kjøpe visp! 🙂

 • My home is my Castle - by Kari on June 14, 2010

  For en utrolig nydelig hage du har !!! jeg har sittet og sett og lest om pilgrott di og er imponert !!! Det ser jo ut som en park hos deg !! Vakkert !!!
  jeg er ikke så flink med hage og beundrer alle dere som virkelig får det til…

  Tuusen, tusen takk for den nyyydelige engelen og de skjønne hjertene :))))
  de er ikke kommet lenger enn til stuen, synes de pynter så opp her, men kommer nok ut etterhvert 😉
  jeg skal få laget ett innlegg om det i løpet av dagen 🙂

  Klem,Kari

 • salige lavendel on June 14, 2010

  Noe så NYDELIG – du må da minst være hage-proff!! Må være gøy å få til en så flott stemning i hagen. Imponert til tusen!!

 • Eli Kristin on June 13, 2010

  For en fantastisk hage du har, utrolig imponert!!! I grunnen en herlig blogg med mange fantastiske bilder og idèer 😀

  Kommer svært gjerne tilbake her, he-he. God søndag videre!

 • Monicas Hage on June 13, 2010

  Jeg har sagt det før, og sier det igjen…den hagen din er bare utrolig vakker! Får nesten lyst til å begynne på nytt i hagen min…;)

  Gratulerer med familieforøkelsen. Det blir koselig:) Klem

 • Bare Mio on June 13, 2010

  Så nydelig, for en jobb du må ha hatt.
  Lykke til med barnerommet.
  Ønsker deg en fortsatt fin søndag og en flott uke.
  Klem fra Mio

 • Lev Livet Lett Lokki on June 13, 2010

  Så vakkert!! Det er som om Tingeling og Peter Pan kommer flygende forbi om du følger nøye med – vakkert og stemningsfylt!!
  Jeg har en liten utfordring til deg på innlegget “En julete reprise…”
  Ønsker deg en vidunderlig uke!
  Klem Lokki

 • Monica fra Koseleg on June 11, 2010

  Kjempeflott Tone- dette må jo ha vært litt av en jobb- likevel vel verdt det når resultatet blir så bra! Jeg blir helt imponert av kreativiteten din!
  Du får ha lykke til med barnerommet. Ønsker deg en fin helg!

 • Linda on June 11, 2010

  Så utrolig fin plass du har der, med dammen og alt. Jeg er nok en gang mektig imponert. Og som du er flink til å gjøre ting selv, jeg er altfor bortskjemt jeg tydeligvis…
  Ja du holder på inne nå, ja jeg trodde vel aldri du bare satt på stumpen, he, he:)
  Takk for fin forklaring:) Klem

 • merethe on June 11, 2010

  FLott forklart det med grotten 🙂
  Jeg høstet all pilen i åkeren min i våres. Jeg laget to klatrestativ som jeg skulle bruke til sommerblomster. Den ene har fått masse grønne skudd og blir en grønn kjegle. Det ble ikke noen sommerblomster i den krukken 🙂 Blir spennende å se hvordan den bli i løpet av sommeren. Det var jo ikke meningen i det hele tatt at den skulle være levende da jeg brukte den da men 🙂 Naturens overaskelser tar jeg gjerne imot.
  En pilgrotte skal nok jeg lage til neste år. Spennende for mine to barnebarn tenker jeg. 🙂
  I dag sprutregner det og jeg som ahr masse pil liggende i bløtt ute…tenkte jeg skulle flette en kruv. Får se om jeg orker ut i regnet. Ha en flott helg. Lykke til med prinsens rom. Klem Merethe

 • Romantikk-takk. on June 11, 2010

  Helt fantastisk hva du får til. :)SKIKKELIG ROMANTISK. :))Klem.

 • Ninni on June 11, 2010

  Fantastisk flott, Tonerose! Du er så flink 🙂 Og såå bra at du forklarer så nøye hvordan man lager pilgrotte. Omtrent samme moetode benyttes jo til gjerde også.
  Du, jeg har en hageplanleggingsside på Facebook og lurte på om jeg kunne poste innelgget ditt der, samt det om betongstøping?

 • Anita on June 11, 2010

  Takk for forklaring! Jeg så på Grønn Glede hvordan de skulle lage gjerde, og ser det er samme prinsippet:)
  Gleder meg MASSE til å bygge opp min egen hage! Venter bare på å finne hus nå, så blir det full planlegging tenker jeg! Kan hende jeg spør deg om råd underveis 😉
  Er så glad jeg oppdaget bloggen din!
  Klem Anita

 • TurboLotte on June 11, 2010

  SÅ utrolig lekkert. Helt nydelig.
  Men de første vannliljene du har der. De er falske eller? Stilige!
  Så gøy med sånn pilgrotte.

Leave a Reply