{ Tips til julekortfotografering }

Planlegger du å knipse bilder til julekort?

I dag deler jeg mine beste tips til fotografering til julekort – hentet fra boka vår JukseSuperMamma!

Julekortbilde julekortfotografering tips diy

Tidligere pleide jeg ofte å scrappe julekort med bilder av gutta på – men det har jeg gitt litt opp, haha! Det var det å ha tid til alt da…! Selv om jeg ikke scrapper lenger synes jeg fremdeles det er veldig koselig med julekort, så nå pleier jeg gjerne å bestille kort fra fotobutikk på nett. Mye enklere a gitt! =)

Nå som jeg har inngått et samarbeid med JapanPhoto om design av trykksaker til dessertbord osv (superspennende!!) finner du julekort jeg har designet hos de om du har lyst til å bestille tilsvarende! =)

Japan-Photo-julekort-utside

Der finner du julekort, invitasjoner osv – du finner dette allerede liggende ute , direktelink julekort HER. Logg deg inn/registrer deg og trykk på julekort. Her er dette et 6siders foldekort, og designet ligger som første i kategorien jul. Moro! =) Mer om samarbeidet finner du HER

Julekort-Daniel

Men, tilbake til fotografering…!

Mange velger å knipse egne bilder til julekortene, feks bilder med nisselue er en klassiker. Alternativt kan du se gjennom bildene du har knipset ilpet av året og lage en liten collage med ulike bilder av barna. Eller velge ut en favoritt! Om dere velger å knipse nye bilder av barna til julekortene kan dere selvsagt gjøre dette hos en fotograf, men det er også fullt mulig å gjøre det selv.

SLIDE-nissebaby-copy-copy

TIPS TIL JULEKORTFOTOGRAFERING

♥ Fotografèr gjerne utendørs – helst midt på dagen. Da er det aller best lys selv i mørke vinter-Norge. Om du fotograferer innendørs er det lurt å fotografere foran store vinduer eller glassdører. Dagslys gir ofte det peneste og mykeste lyset.

hverdagslykke

♥ Slå av blits´n. Blitslys kan gi et kjempefint lys – om en ekstern blits er montert til et stativ med en softboks eller en paraply. En innebygget blits på kameret gir ofte et hardt lys som er lite flatterende. Er det veldig mørkt inne og du bruker en ekstern blits som du har montert på kameraet, vinkle denne slik at den går rett opp i taket istedenfor rett i ansiktet på motivet. Dette gir et bedre lys. Vær oppmerksom på at det må være hvitt tak – om du fotograferer i et rom med furugult tak vil dette gi et gult lys til motivet ditt.

julekortbilde julekort fotografering IMG_7138

♥ Om du tar bilder innendørs, med vindu kun på en side, kan det være pent å bruke en reflektor for å reflektere lyset tilbake på den andre siden. Har du ingen reflektor (kjøpes i fotobutikk) kan du bruke en stor papp-plate som du dekker med aluminiumsfolie eller et speil (eventuelt også en hvit plakat, men det gir ikke like sterkt lys) for å reflektere lyset tilbake på motivet og dermed unngå mye skygger på den ene siden. Prøv deg frem!

julekortbilde julekort fotografering IMG_7139

♥ Fotografer barn når de er uthvilt og nylig har spist. Ha gjerne noen bestikkelser på lur om det er små barn – for eksempel pepperkaker til julekortfotografering, da gjør det ikke noe om det synes på bildene. Eventuelt kan du fortelle barna om noe gøy dere skal finne på etterpå, eller noe de skal få lov til – en bitteliten leke, en tur til akebakken, se på en film, bake pepperkaker eller noe annet morsomt. Husk at det er viktig å prøve å gjøre fotograferingen til en morsom opplevelse!

komp-julekortbilde-gutta-dr

♥ Det finnes mange herlige steder å fotografere utendørs. Ta dere en tur til et utendørs museum med vakre gamle bygninger, dra til en gård, i skogen, på stranda, på lekeplassen eller i hagen. Finn gjerne et sted hvor ungene kan leke, da er det mye enklere å fange gode uttrykk! Knipser du bilder av små barn eller babyer er det naturlig å gjøre dette inne, men med større barn er det aller enklest utendørs!

julekort dani

♥ Gå tett innpå! Bilder av bare ansiktet kan være fantastisk vakkert. Husk å holde fokus/skarpstille på øynene

bakside-KL5A9336-kopier

♥ Lag gjerne istand en fin “setting” om du har lyst til å knipse litt annerledes julekortbilder. På et par av de eldre bildene her har jeg pakket inn en stor pappeske i gavepapir (tegnepapir fra IKEA) som jeg har dekorert som en gave. Den julen var lillebror nesten ett år, dermed var det helt perfekt å kunne støtte seg for å reise seg opp. Og med noen pepperkaker oppi julegava var de veldig fornøyde!


julekortbildeLukas

♥ Om det er små barn du fotograferer er det supert å være to. Da kan en ta bilder – og den andre forsøke å lokke frem et smil!

♥ Tar du bilder innendørs er det fint om du kan få ryddet bort alt, slik at det “bare” er en ren vegg bak. Ha gjerne med stash til fotograferingen/settingen, men fjern bilder og lignende på veggen bak. Det blir forstyrrende elementer i bildet.

julekortbilde lukas

♥ Mitt aller best tips til fotografering generelt: lær deg å kjenne kameraet. Det er uten tvil den beste måten å ta bedre bilder på! Har du et speilreflekskamera så prøv manuelle innstillinger. Fordelen med at alt er digitalt er at du kan ta mange bilder, justere litt forskjellig på bildene, se forskjellen – og på denne måten lære deg hvordan kameraet fungerer. I starten kan du teste semi-manuell, dette er en egen funksjon på kameraet – på samme måte som du stiller inn til auto, eller helt manuelt. Velg for eksempel funksjonen hvor du kun justerer blenderåpningen (hvor stor del av bildet som er i fokus, dette er det lave tallet. Lukkertiden er gjerne et mye høyere tall) – og kameraet velger selv resten. Bilder hvor kun deler av objektivet er i fokus er nydelig – for eksempel et barnebilde hvor øynene er skarpe og resten diffust.  Dette oppnår du ved å bruke en stor blenderåpning, dvs et veldig lavt tall.

forside-Julekort-komp-2

♥ Mitt beste tips til JULEKORTFOTOGRAFERING: Forbered deg på at dette blir et stress, haha!! Neida, men barn har gjerne rimelig begrenset tålmodighet om egne foreldre skal knipse bilder, så det kan være en god idè å planlegge å finne på noe gøy etterpå el – HVIS barna er flinke til å høre. Selv synes jeg det er enklest å få til fine bilder om jeg får barna til å leike litt sammen, personlig synes jeg det er kjempekoselig med leikebilder/tullebilder slik som bildet over – dette var på julekortet vårt forrige jul. Oppstilte bilder med et kunstig smil er ikke et must – personlig synes jeg det er herlig å fange stemningen når barna leker! Så får det så være om de geiper til hverandre – de utstråler i alle fall at de koser seg =) Selv tar jeg gjerne med meg kameraet og går en tur med gutta når jeg planlegger julekort, feks tusler bort til leikeplassen el. Så prøver jeg å knipse litt bilder underveis! Får jeg ingen bilder jeg er fornøyd med prøver jeg igjen seinere. Erfaringsmessig storkoser gutta seg da, i forhold til tidligere år da jeg prøvde å organisere julekort-shoot, og hadde med mannen på opplegget. Haha, ikke nødvendigvis småtassene som var mest frustrert til slutt da…!


KL5A9574-kopier-2

Om du knipser bilder til julekort kan disse bildene bli nydelige gaver til besteforeldre. Det er alltid stas med innrammede bilder av gullungene! Synes du det er stressende å knipse bilder av egne barn kan du selvsagt bestille time hos en fotograf du synes er flink – da kan du planlegge både julegaver og julekort samtidig. Bestiller du time i god tid før jul slipper du stress rundt det. Det er rimeligere å gjøre det selv, og det er uten tvil det vanligste – men vakre bilder av barna kan også være en fin gave til dere selv om dere ønsker å få en profesjonell til å knipse bildene!

Håper dette innlegget kanskje muligens kan være til bittelitt hjelp/inspirasjon ♥

Ønsker deg en HERLIG dag!

Stor klem

Har du lyst til å kjøpe boka JukseSuperMamma i gave til deg selv – eller julegave til en venninne finner du den HER

// mer juleinspirasjon finner du HER

 

No Comments

Leave a Reply

enjoy life

Inspirasjon, tips & DIY

Tonerose Design

Kakekurs

Velkommen til ToneroseDesignKurs ♥  Jeg ruller ut den rosa løpere...

DIY Kakedekorering

Jeg holder kurs i kakedekorering, men har også laget noen blogginnleg...

JukseSuperMamma

Tidenes mammabok! =) –  TILBUD 299,- (veiledende pris 399,-) +...

Fotografering

Jeg synes det er utrolig gøy med fotografering, like spennende med n...

Gratis print

Her deler jeg trykksaker jeg har designet, disse kan du laste ned grat...

Bryllup

Planlegger du bryllup? Hjertelig tillykke!! ♥ Her på bloggen finne...