Vårblomstring og hageprosjekter!

Ja, da er våren her for fullt – og mange prosjekter er igang i hagen! I kjent stil.. :o) Er så innmari mye man gjerne skulle ha gjort, og så skal gjerne alt skje på en gang.. Noen som kjenner seg igjen?? Joda, det går nå fremover – men må ta ting i saktere tempo nå pga lille krabaten inni magen, men viljen er det iallefall ikkeno’ å si på! :o) Tar man tiden til hjelp blir som regel det meste en realitet etterhvert..!

Nå blomstrer plutselig plommetreet vårt! Det er et ungt tre – så vi krysser fingrene for litt plommer i år! Har ikke kommet mange frukt de foregående årene, men du og du så digre og deilige de som kommer er! Husker ikke navnet på sorten, det var det å finne igjen disse lappene da.. Men veldig gode er de, like store – men bedre enn de i butikken! :o) mmm.. Har akkurat kjøpt et morelltre nå også, gjenstår bare å få plantet det. Er fantastisk å ha litt frukt/bær i hagen, også er det jo vidunderlig blomstring i tillegg! Tenk å kunne plukke og spise moreller fra egen hage! *sukk* Treet er av typen Sunburst, noen som har erfaringer? Tips/råd tas imot med stort takk! :o)
Denne søte vårblomsten har jeg fått fra mammas hage, og den tror jeg opprinnelig mormor har plantet? Mener de kaller den aurikkel? hm, litt usikker. Men kjempesøt er den, og så utrolig koselig med noe som blomstrer tidlig på våren!! Herlig dus farge. En annen lysegul søting er denne stemoren jeg oppdaget i dag – den har frøsådd seg selv! Er kjempekoselig med sånne små søte overraskelser i hagen, jeg tok vel noen frø i høst med tanke på å så tidlig inne i år, men så husker jeg ikke hvor jeg har gjort av frøene! Da var det jo ekstra koselig å finne denne i bedet i dag!! I høst satte jeg masse løk, og det er veldig koselig nå som noen begynner å titte frem. Jeg vet det er lenge siden påsken er over, men i hagen min har akkurat påskeliljene sprunget ut! Pinseliljer? Hmm, ja – narsciss? Så var det det å være fersk hagegal da, litt vanskelig med alle disse begrepene.. Hva er forskjellen på pinse- og påskeliljer? Er dette en lysegul påskelilje, og at pinseliljene er de som er rundere i fasongen, og som gjerne dufter…? hm. Jaja, moro er det uansett med de!! Disse veit jeg iallefall at er gule påskeliljer! De stammer fra mammas hage, ekstra koselig med blomster som har en liten historie bak seg! :o) …også er det så kos når de springer ut, og man automatisk tenker på personen man har fått de av! Jepp, haging er herlig!
I hagen er det flere vårblomster med litt sterk farge. Jeg er personlig mest glad i duse farger i hagen, jeg føler at det passer litt bedre sammen i hagen vår da – men det er jo mange blomster i knalle farger som er vakre! Og spesielt nå på våren, da har man ikke hjerte til å synes at noe er “feil” farge.. Disse røde tulipanene var den aller første pakka med løk jeg plantet, og jammen har de kommet igjen år etter år.
Satte disse “Torino” tulipanene i høst, trodde fargen skulle være mer rosa – disse er mer fersken-oransjaktige, men lekre er de uansett. Liljetulipan? De åpner seg stort opp når solen titter frem, og ligner små liljer. Koselig!
Tilbake til de litt mer duse fargene i hagen – nå blomster hvite og blå perleblomst, lyse scilla etc.. En bunndekker jeg har fått fra mammas hage i fjor sommer, har nå kommet med søte små blomster! Noen som aner hvilken plante dette er? Disse sviblene dufter DEILIG! Jeg satte flere i en liten gruppe i hagen, og nå blomstrer de alle i dus rosa, og sprer en herlig duft i et hjørne av hagen.
…så var det over til alle prosjektene.. Foruten prikling, driving, stiklinger etc innendørs, er det litt av hvert å sette fingrene i utendørs nå. Ja, en burde vel ligge på alle fire og luke.. Men men, haging skal jo være kos også! Har fått strødd utover littegranne frø, blir spennende å se hva som dukker opp. Ja, prosjektene – vi har montert opp en paviljong. Denne er plassert “midt på plassen” – ønsket å ha den der for å bryte opp litt, men styrer med å finne litt mer idèer for å myke opp dette litt.. Noen som har forslag? Det ville jeg blitt superglad for, tas imot med STOR takknemlighet! :o) Jeg har sådd en del erteblomst og slyngblomkarse innendørs, som jeg tenkte å la klatre oppetter paviljongen, samt å kanskje lage lite “tårn” av pil som noen kan klatre i like ved siden av, for å få litt mer høyde flere steder.. Har fått tak i noen heller, men jeg har planer om å kjøpe flere for å få et skikkelig dekke under uteplassen. Men en ting av gangen, fordel med bærehjelp nå med denne digre magen! :o) Iallefall inn i bilen på butikken, ut av bilen kan jeg ta litt etter litt. Så, bilde under er litt uferdige, men sånn er det underveis i prosjekter..

Jeg er i full gang med forberedelser av kjøkkenhagen! Har fått hjelp av mannen min til å snekre sammen noen opphøyde bed, så nå har jeg malt de og forsøker å “kle” de innvendig med plast så de varer litt lengre. Deretter er det bare å grave og grave og grave og grave.. Jeg tar litt etter litt, men det går da fremover! Skal ha fire stk her, blir godt å slippe å bøye seg så langt ned når magen blir enda større, så sånn sett er det praktisk å få grønnsaksbedene litt opp fra bakken. Mellom kassene blir det en sti med gammel takstein, som små tråkkheller. Disse har vi fått av ei snill dame som bor i samme byen, hun skulle ikke ha de lenger – hadde tenkt å hive de! :o) HERLIG!
I vinter tok lille “boden” vår i hagen kvelden – ikke veldig overraskende desverre, det stod her da vi overtok, og vi tenkte at det skulle få stå så lenge det klarte.. Og det var ikke veeeldig lenge. Men men. Så, nå må vi tømme, rive og rydde.. Jeg er igang med det, men tar litt etter litt. Har en idè om å gjøre det om til et lite drivhus, og i dag har vi fått noen gamle vinduer av en kjempesnill mann!! Så, da blir det forhåpentlig litt snekring på meg etterhvert – og et drivhus?? Ja, jeg vet det er et stort prosjekt, men noe må gjøres med boden uansett, er jo ikke videre pent sånn det ser ut nå.. Men det er ikke like enkelt å ta i et tak nå, skal jo helst ikke bære tungt osv osv – så jeg håper å få med mannen min på noe av det! :o) Håper å få tak i flere gamle vinduer, og om vi hadde kommet over noen som har gammel murstein de gir bort, så er det en liten drøm å kunne mure opp litt nederst – veldig gjerne på et drivhus!! Tenk DET kunne blitt nydelig!! :o) Noen som kjenner noen?? Hihi. :o) Ja, jeg veit – det var det med tusen prosjekter på en gang da.. hihi. Men tror det kan bli fint med bruk av gamle vinduer, med hvite sprosser…? :o) Og en helt annen pris enn å skulle kjøpe et drivhus!

Disse NYDELIGE dus rosa rosene har jeg akkurat fått av tvillingsøsteren min – kjempeskjønne! :o) Har foreløpig plantet de i noen potter, men setter de nok i et bed etterhvert slik at de forhåpentlig vil glede oss neste år også.. Herlig.

Riktig god helg!

10 Comments

 • Monica on May 10, 2009

  Så mye fint! Den stemorsblomsten har en fantastisk farge:)Og paviljongen er jeg bare litt misunnelig på;D

  Ha en fin søndag!

 • Ninni on May 10, 2009

  Hei igjen! Du lurte på et par ting, bl.a om jeg klippet ned kryptimian. Dne lave sorten av kryptimian blir bare 5 cm, så her er det ikke mye å klippe. Men du kan fjerne alt dødt om våren. Det gjør jeg mine litt høyere timian.

  Har du jord under singelen, er det bare å plante rett i singelen. Har du markduk mellom, lag et lite kryssnitt til planten. Dersom det kun er fyllmasser og maskingrus under, bruker du strømpemetoden. Da er det bare å grave litt ned i singel og subbus og sette strømpelanten ned 🙂

  Ha en flott søndag!

 • Nina i Paradiset on May 10, 2009

  Den lyse gule aurikkelen din, kalles kusymre på norsk (og har fått navnet av at når den blomstret, var det på tide å slippe kyrne på beite, har jeg lest)
  Det botaniske navnet er Primula vulgaris, men jeg lærte også at den het aurikkel da jeg var liten. Aurikkel, eller Primula auriculata er anneledes da (det er bilde av en i bloggen min i dag) Særlig bladverket er anneledes, og stilken er ca 5 ganger tykkere enn hos kusymra.
  Den blålilla stauden kan være en hageskrinneblomst (Arabis). De lukter som honning, evt hageblåpute (Aubrieta)

  Heng opp lykter i paviljongen! 😉
  (du har vel sett min gamle….?)

  Når har du termin, forresten?? Jeg har 25 juli, og bortsett fra problemer med ett møkka-bekken, er jeg i fin form.

  Ha en flott søndag!

 • Mams on May 9, 2009

  Herlig :o)

 • Charlotte on May 9, 2009

  Da var skiltet i hus! Takk for tipset.

 • GundaM on May 8, 2009

  Så flink du er på navn da!! det er en av mine svakheter faktisk…

  Masse vakre blomster og så aner ejg en liten hagefe der bak på benken…?

  God helg til deg og velkommen tilbake til meg 😉

 • Anne på Moseplassen on May 8, 2009

  her blomstrer også plommene, og jeg gleder meg også til frukt, nå skal det dog ikke mye til å bli bedre enn butikkplommer da, med mindre man får fingrene i norske plommer.

  Også falt jeg helt for den søte gule stemoren! Nydelig farge 🙂

 • Charlotte on May 8, 2009

  For noen deilige vårbilder!! Ser helt fantastisk ut.

  Men du, hvilken butikk var det du mente de hadde skiltet i?

 • Ninni on May 8, 2009

  Glemte oppføglingshaken 😉

 • Ninni on May 8, 2009

  Herlig å se at planene er i orden, de pleier å florere på denne årstiden 🙂 Deilig å vite at vi har hele sommeren foran oss og all verdens tid og mange år fremover å gjøre ting på.

  Paviljongen er lekker, og jeg tror det kommer til å bli helt skjønt med erteblomster og blomkarse som klatrer oppover den. I nog med at du planter i urner eller kasser der, er det usikkert ift overvintring å velge noe annet enn ettårige planter. Det blir litt av det samme vi hadde som tema rundt urnene ved protalen din. Det kan gå bra dersom krukken/kassen er stor nok og du isolerer f.eks med grunnmurspapp innvendig med vortene mot krukken. Men jeg synes ettårige planter som blomstrer hele tiden kan være vel så fint. Blodbeger, agurkurt er også noe du kan så inne. Erteblomster sås best direkte på vokseplassen.

  Så heldig du er som har plommetre i blomst! Hver blomst er så vakker med fine støvdragere! Det m å være flott å kunne spise av sitt eget plommetre 🙂

  For å myke opp den store singelplassen kan du plante kryptimian hist og pist. Du kan plante hver plante i en avklippet nylonstørme og legge i god jord før du planter den i singelen. Det samme kan du gjøre med lavendel. Mine lavendel frøsår seg i grusen, de trives i magre og veldrenerte forhold og skal bare ha bittelittegrann gjødsel om våren. Men pass på å vanne litt ekstra første seong når du planter slik. Du kan også plasserer grupper av krukker med ulike størrelse med formklippete buksbom i.

  Kos deg videre med magen, hagen og alle planene og prosjektene dine!

Leave a Reply